Bokåret 2015

Tynne bøker, tykke bøker; tysk, engelsk og norsk. I løpet av 2015 har jeg i følge Goodreads lest 27 bøker og 7,385 siderI slutten av 2014 skrev jeg ei liste med noen av de bøkene jeg leste i løpet av året som utmerket seg mest. Fra 2015 har det vært desto vanskeligere å gjøre et utvalg, og en god del bøker har jeg allerede skrevet ganske mye om, så her kommer en litt mer komprimert liste over bokåret 2015.

Årets forfatter

Frode Grytten
(Bikubesong, Popsongar, 50/50, Brenn huset ned, Flytande Bjørn, Rom ved havet, rom ved byen)

Jeg er helt forelska i måten Grytten skriver på, hvordan han skaper små univers på bare noen få sider. Skal du lese noe av Grytten og enda ikke har gjort det, anbefaler jeg Bikubesong og Popsongar først. Les omtaler her og her og her.

Årets fineste sitat

Popsongar – Frode Grytten

Eg tenker at eg treng ikkje reise. Eg kan bli her. Eg har deg i 1:1. <3 <3 <3

Årets tankevekker

Naiv. Super. – Erlend Loe

Fordi jeg leste den akkurat da jeg trengte det og den traff meg skikkelig. Erlend Loe setter livet sånn på spissen på en så herlig, bra måte. Les mer her.

Årets interessante

F-ordet. 155 grunner til å være feminist. – Madeleine Schultz, Marta Breen og Jenny Jordahl.

2015 har jo vært et skikkelig feminist-år, i hvert fall med tanke på medieoppmerksomheten begrepet har fått. F-ordet er ei veldig fin bok om man er interessert i å lære litt mer, selv om den er temmelig politisk farga (men kanskje er det i grunn vanskelig å unngå når man skriver om feminisme). Selv om mye er ganske opplagt og kjent, synes jeg, så er kjekt å få en påminnelse om hva det betyr å være jente i dag og å få noen andre perspektiver på hvordan samfunnet rundt oss fungerer. Særlig når det blir gjort med gode eksempler og herlige tegninger.

Årets skuffelse

Vindens skygge – Carlos Ruiz Zafón

Vindens Skygge hadde jeg hørt så mye bra om, men ble desto mer skuffet. Selv om den har noen virkelig fine karakterer og en spennende historie, syntes jeg handlingen ble skikkelig forvirrende og altfor langdryg.

Andre bøker som er verdt å nevne

Norwegian Wood – Haruki Murakami
Høytleseren – Bernard Schlink
Halvbroren – Lars Saabye Christensen

Hva er den beste boka dere leste i 2015? Og hva var den dårligste?


Kategorier:

9 kommentarer til “Bokåret 2015”

 1. Jeg må lese noe av Frode Grytten en dag. Ser navnet hans over alt, men jeg har enda ikke somlet meg til å lese noe av ham. Liker skrivemåten dog, og det sitatet var fantastisk.

  Skal, vil og må lese F-ordet en dag også. Denne har jeg hatt planer om å lese lenge, men det har liksom ikke blitt. Mål for 2016: Frode Grytten og F-ordet!

  De beste bøkene jeg har lest i år tror jeg må være Jojo Moyes sine Et helt halvt år og Etter deg. Klissete og klisjèfulle begge to, men noe fenget meg likevel. Leste også Kunsten å høre Hjerteslag, som må ha vært den dårligste boken jeg leste. God historie med en litt for brodert skrivestil, syntes jeg.

  Digger lister som dette. Gir så mange fine tips!

  • Jeg fikk Den ene pluss en i julegave, så er spent på å lese den :) Er sjeldent jeg finner på å lese slike bøker av meg selv, men er jo ofte det kan passe fint med litt lettbeint lesestoff òg. ;)

 2. Å, du er så god på å skrive enkelt men dekke SÅ mye :D Takk for fine tips!! Jeg prøvde meg på Vindens Skygge i 2014, ville så gjerne like den, men den var….tung og vanskelig å komme inn i, hehe.

  Ellers har jeg vel lest 1 god og 1 dårlig (og verdens minste haug med middelmådige bøker) i 2015:
  «Girl Online» av Zoe Sugg (flaut, men sant, ja, jeg leste den ut.. og det er kanskje noe av det mest klisjefylte og lettleste og enkle og overfladiske jeg har lest ever)
  «Hendelser ved vann» av Kerstin Ekman (helt amazing flink med ord, setninger og undertekst.. og guffen handling fra området hvor vi har hytta, eh)

  I 2016 skal jeg prøve å lese litt mer krim (har begynt på Nesbø nå, og den er overraskende mye bedre enn jeg hadde trodd!) og generelt prøve nye forfattere :) Skriv gjerne flere bokinnlegg! :D

  Ha en varm og god søndagskveld :*

  • Takk, Ingvild! :) Lillesøstra mi er superfan av Girl Online, så har ant meg hvordan den er. :P Jeg synes absolutt det er verdt å lese Nesbø. Er ikke så stor på krim jeg heller, men har lest det meste av Jo Nesbø. I fjor leste jeg Blod på snø – den ble jeg riktignok ikke så imponert over, men Harry Hole-serien synes jeg er super.

   Flere bokinnlegg kommer når jeg får lest noe! :)

 3. Jeg har lest alt for lite i år, men i jula fikk jeg endelig fullført Halvbroren og jeg er skikkelig fascinert! Saabye Christensen skriver så bra, så nå gleder jeg meg til å komme i gang med Magnet. Har også fått lest boken til Geir Lippestad i julen, en virkelig interessant bok om rettsstaten og viktige verdier!

  • Jeg har nettopp startet på Magnet etter å ha gleda meg kjempelenge og hittil (etter 20 sider :P) elsker jeg den! :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.