Det jeg leste i januar

Januar var en god lesemåned! Jeg fikk trent opp lesekondisen på hytta i jula, og tilbake i Berlin var det bare å holde lesinga i gang. Fem bøker leste jeg ferdig. Her er noen tanker.

Det er ikke så ofte jeg får bøker i gave, men de siste årene har lillebror – til min store glede – sørga for at jeg har fått noe å lese under treet. Han er skikkelig Brandon Sanderson-fan, et univers jeg aldri har bevega meg inn i, men som lillebror nå altså prøver å introdusere meg for. Denne jula prøvde han seg med Tress of the Emerald Sea, som viste seg å være perfekt julelektyre. Verden består av øyer i hav av farlige sporer, og Tress må begi seg ut på dette havet for å redde han hun er forelska i. Et godt, gammeldags eventyr med merkelige tvister og mye humor.

Apropos gaver: Da jeg slutta i min første jobb og begynte som stipendiat, fikk jeg de tre bøkene i David Lodge sin campustrilogi av kollegaene mine. Jeg har prøvd flere ganger å komme i gang med dem, men har liksom aldri funnet flyten. Men av en eller annen grunn ble den siste boka i serien, Nice Work, med meg til Berlin, og nå har jeg altså lest den. Den handler om Robyn Penrose, universitetslektor med den industrielle romanen som spesialfelt, som, noe motvillig, får i oppdrag å skygge Vic Wilcox, sjefen på en fabrikk i den engelske byen romanen finner sted i. Det blir kulturkræsj. Handlinga er lagt til 1979 (boka ble utgitt rundt midten av 80-tallet), men føles likevel veldig gjenkjennelig – med økonomiske nedgangstider som merkes både i industrien og på universitetet. Visstnok er den en parallell til Gaskell sin North and South, men den har jeg ikke lest, så det kan jeg ikke si så mye om. Jeg syntes i hvert fall at Nice Work var både underholdende og tankevekkende.

Det nærmer seg valg i Tyskland, og i et forsøk på å forstå landet jeg nå bor i litt bedre plukka jeg opp Ungleich Vereint av sosiologen Steffen Mau i en liten bokhandel i førjulsstria. Det er ei nokså kort bok om forskjellene som fortsatt finnes mellom gamle Øst- og Vest-Tyskland og hvorfor det er sånn. Jeg syntes særlig betraktningene hans rundt både mangelen på et oppgjør med DDR-fortida og mangelen på tiltro til partipolitikken (og hvordan ulike systematiske forhold er med på å forsterke det) var interessante. Så vidt jeg veit finnes den bare på tysk, men det finnes ganske omfattende omtaler i norsk presse i forbindelse med delstatsvalgene i fjor (blant annet i Morgenbladet). Favorittpodkasten Tyskerne har også en episode der de snakker om den.

Siste bok i februar ble Slow Productivity av Cal Newport. Et valg av lesestoff som i stor grad gjenspeilte tilstanden på slutten av måneden – nokså stressa og ganske sliten. Tesen til Newport er at det finnes andre innganger til produktivitet enn at man skal produsere mye raskt. Det kan man i følge den amerikanske professoren i datavitenskap oppnå ved å gjøre færre ting, jobbe med en naturlig rytme og hengi seg til kvalitet, noe han argumenterer for ved å vise til hvordan en rekke berømte personer (fra Jewel til Jane Austen) har gått frem for å skape utrolige ting. Jeg synes selvsagt det er fantastisk å lese om hvordan folk trekker seg unna samfunnet for å fordype seg i prosjekter som skal revolusjonere verden (en strategi jeg har konkludert med at definitivt ikke fungerer for meg etter noen forsøk på skriveuker alene på hytta). Men jeg synes det var mest interessant å lese om konkrete tips til hvordan man kan sørge for mer konsentrert arbeid. Nå har jeg to papirark hengende på kontorveggen, ett med noen få pågående prosjekter og ett med en hel del prosjekter på vent. Jeg har også en ambisjon om å finne gode rutiner på å gjøre bestemte arbeidsoppgaver til bestemte tider i uka for å tenke litt mindre på når jeg skal gjøre hva. Foreløpig føles det bra. Det var ikke alt i boka som var like overbevisende, men jeg trengte i hvert fall en påminnelse om at det er greit å konsentrere seg om noen få ting om gangen.

En skikkelig allsidig lesemåned altså (selv om arbeid synes å være gjennomgangstema). Både prega av behovet for å forstå verdens tilstand og å flykte fra den. Foreløpig er det det siste som vekter tyngst i februar. Har dere noen gode tips til gode, varme bøker som ikke er for platte?


Kategorier:

Ett kommentar til “Det jeg leste i januar”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.