Follow:
Foto

Fototips del 1: Innstillinger

Jeg tenkte jeg skulle begynne med å skrive litt om innstillinger, siden det – etter min mening –  er det mest grunnleggende man må kunne for å kunne ta bra bilder. Jeg merket i hvert fall utrolig stor forskjell på bildene mine da jeg lærte meg litt om de forskjellige innstillingene og hva de er godt for. Nå tar jeg alltid bilder på manuelt, selv om det kanskje kunne vært greit å gjøre det på auto noen ganger man ikke har tid til å stille inn alt. Grunnen til at jeg bruker å gjøre det helmanuelt, er at jeg synes det er best å ha full kontroll.

ISO
ISO er den innstillingen som bestemmer hvor lysfølsomt kameraet er. Det viktigste når du skal velge ISO, er at du bestandig bør ha så lav ISO som mulig. Jo høyere ISO du har, jo mer støy (prikker) blir det i bildet. Likevel er det viktig å velge en ISO som gjør at du slipper inn nok lys. Hvor høy ISO du kan ha før det blir for mye støy, avhenger mye av kameraet ditt.

Blenderåpning
Blenderåpningen bestemmer hvor mye lys du slipper inn. Jo større blenderåpning (mindre tall), jo mer lys. Samtidig avgjør blenderåpningen dybdeskarpheten i bildet. Skal du ta bilde av noe som er nærme, er det derfor viktig å følge med på hvor fokusområdet i bildet ligger slik at du får det du vil ha skarpt. Jeg synes det er litt vanskelig å forklare akkurat dette, men hvis du sammenligner det med å se på noe som er nærme samtidig som du ser på det som er i bakgrunnen, merker du hvordan fokusfeltet vårt er. I kameraet kan du til en viss grad bestemme dette selv.

Jeg liker best å bruke en stor blenderåpning fordi jeg synes det er fint når mye av bakgrunnen er uklar, men det er sjeldent lurt å velge den største blenderåpningen som går an fordi det ofte kan gjøre at hele bildet blir uskarpt.

Lukkertid
Lukkertiden er den innstillingen jeg synes det er enklest å skjønne. Lukkertiden bestemmer hvor lang tid kameraet bruker på å ta bilde, altså hvor lenge kameraet slipper inn lys. Jo lenger lukkertid, jo mer lys slipper den inn, men skal du bruke en lang lukkertid er det viktig at både kameraet og motivet står i ro.

Eksempler
Helt til slutt tenkte jeg å vise dere noen eksempler på forskjellige lysforhold og forklare hvorfor jeg har valgt de innstillingene jeg har gjort.


ISO: 800, blenderåpning: 3,2, lukkertid: 1/125 sek

Dette bildet ble tatt på en konsert i januar. På konserter er det som regel ganske skiftende lysforhold, så jeg bruker å endre en del på innstillingene underveis, men jeg bruker som regel ikke å gå så langt unna de innstillingene jeg brukte på dette bildet. Det er greit å ha en ganske kort lukkertid, uten at den blir for kort, siden det er en del bevegelse på scenen samtidig som det er viktig å slippe inn nok lys. Det kan også lønne seg å ha en litt mindre blenderåpning enn den største du kan ha, for å få med lys i bakgrunnen.


ISO: 100, blenderåpning: 2,0, lukkertid: 1/2500 sek

Dette bildet ble tatt ute når det var sol, og derfor måtte jeg ha den laveste ISOen og veldig kort lukkertid. Blenderåpninga valgte jeg alt etter hvor mange av krokusene jeg ville ha i fokus. Hadde jeg hatt større blenderåpning, måtte jeg ha hatt enda kortere lukkertid.

Dette ble et veldig langt innlegg, men jeg håper dere ble litt klokere av det! Hvis dere har noe å tilføye, eller noen spørsmål å stille, så må dere gjerne gjøre det!

Share on
Previous Post Next Post

Se også

22 Comments

 • Reply Caroline

  Fantastisk innlegg! Tusen takk! Du er virkelig en stor inspirasjonskilde for meg, helt klart. Jeg elsker bloggen din. Den er så gjennomført herlig :)

  May 15, 2010 at 12:25
 • Reply Oda

  supert innlegg! :)

  May 15, 2010 at 14:05
 • Reply BrilliantBrunette

  Så herlig innlegg, ble faktisk litt klokere :)

  May 15, 2010 at 16:26
 • Reply Katrine

  Kjempefint innlegg! Jeg er helt ny på det med innstillinger osv…. Altså, jeg kan ingenting! Hvordan finner jeg lukkertiden? Haha for et spm….

  May 15, 2010 at 16:29
  • Reply Kristine

   Det kommer jo an på hvilket kamera du har, men på de fleste speilrefleksene til Canon (så vidt jeg vet), er det det tallet du styrer med det hakkete hjulet. Det tallet som står øverst til venstre på den lille skjermen. :)

   May 15, 2010 at 16:36
 • Reply ★ Karoline

  Hvordan stiller man inn lukkertiden på et Nikon-kamera egentlig?

  May 15, 2010 at 18:38
  • Reply Kristine

   Det vet jeg ikke, men det står helt sikkert i bruksanvisningen!

   May 15, 2010 at 18:59
 • Reply Vanilla foto by anne karoline

  OI, tusen takk for tipsene! Jeg har aldri helt skjønt de greiene der jeg hehe :D Så mange nydleige bilder du tar, og designet ditt er helt super skjønnt! :O

  May 15, 2010 at 19:17
 • Reply Anthine

  Nydeleg blogg du har og du tar kjempefine bilete. La deg til på bloglovin med ein gong. :)

  May 15, 2010 at 20:42
 • Reply Dagens Plukker

  Dette innlegget er nå på forsiden av Femelle.no!

  Takk for et kjempegodt bidrag! :)

  May 16, 2010 at 02:34
 • Reply Kristine Graneng: Fototips del 1 – Innstillinger | Femelle

  […] Kristine Graneng: Fototips del 1 – Innstillinger. […]

  May 16, 2010 at 02:35
 • Reply mmaddiiee.com

  bra innlegg, selv om jeg ikke lærte noe nytt, haha.

  liker bloggen din, forresten :)

  May 16, 2010 at 10:38
 • Reply Carina

  Så fin blogg du hadde! Dette innlegget forklarte meg mye jeg ikke har klart å forstå tidligere, så takk for det :)

  May 16, 2010 at 15:10
 • Reply michelle

  takk! :]
  supre tips. jeg kan i grunn det meste av dette fra før, men nå var det i hvert fall noen ting jeg ble helt sikker på. kan tenke meg at folk kan få godt bruk for dette; det er jo kjempemange som bare bruker auto på alt.

  la deg forresten til på bloglovin med en gang, du tar kjempefine bilder! n_n

  May 16, 2010 at 17:49
 • Reply Tyra

  Kjempegode tips! Har hørt mye av det før egentlig, men jeg må bare lære meg å huske det.. Jeg blander alltid hva som er lavt og høyt og lite og mye og hva som slipper inn hvor mye lys og blablabla. Jaja, øvelse gjør mester. Fine eksempler forresten! :-)

  May 16, 2010 at 18:09
 • Reply Elise

  Takk for tips! Kommer til å lese mye på dem når sommeren nærmer seg og jeg får litt bedre tid til å prøve å lære meg instillingene på kameraet :)

  May 16, 2010 at 19:44
 • Reply Christina

  Fin forklaring til de som er helt ferske på dette med manuelle innstillinger på kamera. Jeg har studert dette, og lest videre på nettet. Helt enig i at det lønner seg å stille inn manuelt. Hvordan linse har du som klarer en blenderåpning ned i 2?

  Du kan se noen av mine bilder på http://cmvt.blogg.no/

  May 16, 2010 at 20:48
 • Reply sia

  takk, det var lærerikt. strever med og få det til og sitte i hode og bli logisk, men det kommer vel til og gå automatisk til slutt. hehe

  May 16, 2010 at 23:40
 • Reply Sandra Marie

  Mange flotte bilder! :) Inspirerende! Bare lurte på om konsertbildet er av vokalisten i St. Helen?

  May 17, 2010 at 00:11
  • Reply Kristine

   Ja, det stemmer. :)

   May 17, 2010 at 02:06
 • Reply Marlene

  veldig gode tips! :)

  og du må jo ha det stiligste bloggdesignet, noen gang! wow.

  May 18, 2010 at 13:19
 • Reply Liljen ~Life As it Is~

  Så bra innlegg :D

  May 21, 2010 at 00:17
 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.