Follow:
Foto

Fototips del 1: Innstillinger

Jeg tenkte jeg skulle begynne med å skrive litt om innstillinger, siden det – etter min mening –  er det mest grunnleggende man må kunne for å kunne ta bra bilder. Jeg merket i hvert fall utrolig stor forskjell på bildene mine da jeg lærte meg litt om de forskjellige innstillingene og hva de er godt for. Nå tar jeg alltid bilder på manuelt, selv om det kanskje kunne vært greit å gjøre det på auto noen ganger man ikke har tid til å stille inn alt. Grunnen til at jeg bruker å gjøre det helmanuelt, er at jeg synes det er best å ha full kontroll.

ISO
ISO er den innstillingen som bestemmer hvor lysfølsomt kameraet er. Det viktigste når du skal velge ISO, er at du bestandig bør ha så lav ISO som mulig. Jo høyere ISO du har, jo mer støy (prikker) blir det i bildet. Likevel er det viktig å velge en ISO som gjør at du slipper inn nok lys. Hvor høy ISO du kan ha før det blir for mye støy, avhenger mye av kameraet ditt.

Blenderåpning
Blenderåpningen bestemmer hvor mye lys du slipper inn. Jo større blenderåpning (mindre tall), jo mer lys. Samtidig avgjør blenderåpningen dybdeskarpheten i bildet. Skal du ta bilde av noe som er nærme, er det derfor viktig å følge med på hvor fokusområdet i bildet ligger slik at du får det du vil ha skarpt. Jeg synes det er litt vanskelig å forklare akkurat dette, men hvis du sammenligner det med å se på noe som er nærme samtidig som du ser på det som er i bakgrunnen, merker du hvordan fokusfeltet vårt er. I kameraet kan du til en viss grad bestemme dette selv.

Jeg liker best å bruke en stor blenderåpning fordi jeg synes det er fint når mye av bakgrunnen er uklar, men det er sjeldent lurt å velge den største blenderåpningen som går an fordi det ofte kan gjøre at hele bildet blir uskarpt.

Lukkertid
Lukkertiden er den innstillingen jeg synes det er enklest å skjønne. Lukkertiden bestemmer hvor lang tid kameraet bruker på å ta bilde, altså hvor lenge kameraet slipper inn lys. Jo lenger lukkertid, jo mer lys slipper den inn, men skal du bruke en lang lukkertid er det viktig at både kameraet og motivet står i ro.

Eksempler
Helt til slutt tenkte jeg å vise dere noen eksempler på forskjellige lysforhold og forklare hvorfor jeg har valgt de innstillingene jeg har gjort.


ISO: 800, blenderåpning: 3,2, lukkertid: 1/125 sek

Dette bildet ble tatt på en konsert i januar. På konserter er det som regel ganske skiftende lysforhold, så jeg bruker å endre en del på innstillingene underveis, men jeg bruker som regel ikke å gå så langt unna de innstillingene jeg brukte på dette bildet. Det er greit å ha en ganske kort lukkertid, uten at den blir for kort, siden det er en del bevegelse på scenen samtidig som det er viktig å slippe inn nok lys. Det kan også lønne seg å ha en litt mindre blenderåpning enn den største du kan ha, for å få med lys i bakgrunnen.


ISO: 100, blenderåpning: 2,0, lukkertid: 1/2500 sek

Dette bildet ble tatt ute når det var sol, og derfor måtte jeg ha den laveste ISOen og veldig kort lukkertid. Blenderåpninga valgte jeg alt etter hvor mange av krokusene jeg ville ha i fokus. Hadde jeg hatt større blenderåpning, måtte jeg ha hatt enda kortere lukkertid.

Dette ble et veldig langt innlegg, men jeg håper dere ble litt klokere av det! Hvis dere har noe å tilføye, eller noen spørsmål å stille, så må dere gjerne gjøre det!

Share on
Previous Post Next Post

Se også