Follow:
Foto

Fototips del 2: Utstyr

Kamerautstyr er noe jeg egentlig ikke har særlig peiling på. Alt av kamerahus og objektiv jeg bruker, er pappa sitt, så jeg har aldri vært nødt til å sette meg godt inn i det siden jeg ikke har trengt å kjøpe noe selv. Derfor tenkte jeg bare jeg kunne skrive litt om hva jeg vanligvis bruker, når jeg bruker det og hva jeg synes om det.

Kamerahus
(For de av dere som er omtrent like uvitende som meg, så er kamerahuset det folk flest bare kaller kameraet.) Det huset jeg har brukt
mest, er Canon 20D, men i vinter har jeg også brukt 50D en del. Jeg synes begge fungerer veldig godt, selv om det er noen fordeler med 50D. Det er litt mindre støy ved høyere ISO, men det jeg merker er aller viktigst for meg, er at man kan se ISO-en i søkeren. Erfaringen min med kamerahus er i hvert fall den at du ikke nødvendigvis trenger å ha det beste og dyreste for å ta gode bilder (med mindre du skal ta bilder av f.eks. skøyteløpere, urk). Da er det mye viktigere å ha gode objektiv.

Objektiv
Jeg har aldri helt skjønt sammenhengen mellom brennvidden til objektivet og hvordan bildene blir (annet enn at jo større brennvidde, jo nærmere blir bildet), og jeg har heller ikke satt meg særlig inn i hvilke objektiv du bør bruke hvis du vil ha kort nærgrense og den slags. Det jeg derimot har funnet litt ut om, er hvilke objektiv som egner seg til hvilke motiv. Disse er de jeg bruker mest.

Sigma 24mm f/1.8
Dette har jeg brukt mye! Mest fordi  det er ganske lite og derfor enkelt å ha med seg rundt omkring. Bildene blir også ganske bra, men det er dessverre ikke så veldig lyssterkt, så det egner seg best utendørs eller i dagslys. Nå bruker jeg det ikke noe særlig, bortsett fra når jeg skal på tur, men det er som sagt greit å ha med seg, også gjør brennvidden at det går an å ta bilder av det aller meste med det. Her ser dere noen bilder jeg har tatt med dette (i tillegg til de aller, aller fleste andre bildene jeg tok i fjor).

Canon EF 50mm f/1.2 L USM
Fra jeg prøvde dette objektivet for første gang, har jeg nesten vært litt forelska. Det blir helt herlig bokeh, det er veldig lyssterkt og bildene blir temmelig skarpe. Det er spesielt godt egnet til portrettbilder, og jeg har gledet meg lenge til å prøve å ta noen ordentlige portrettbilder med det! Disse bildene er tatt med dette objektivet.

Sigma 70-200mm 2.8
Jeg husker ikke om det er Canon eller Sigma, men det er i alle fall det jeg som oftest bruker på konserter og lignende. Da er det veldig kjekt med ei telelinse så jeg slipper å sitte så altfor nærme scenen. Dessuten er det supert å kunne ta både nærbilder og oversiktsbilder uten å flytte meg så mye. Noen ganger har jeg brukt ei 70-200mm med blenderåpning på 4.0, men det funket så dårlig at jeg gikk tilbake til denne. Med dette objektivet (det med blender på 2.8), har jeg blant annet tatt disse bildene.

Jeg vet ikke hvor mye utbytte dere hadde av dette, men forhåpentligvis var det noe brukbart! Jeg burde vel kanskje benytte sjansen til å si at det ikke hjelper så mye med supert utstyr hvis man ikke vet hvordan man bruker det, for det er helt sant, men det er ingen tvil om at det hjelper med godt utstyr heller. Man får litt større spillerom da!

Share on
Previous Post Next Post

Se også

5 Comments

 • Reply Caroline

  Canon EF 50mm f/1.2 L USM! Å heldiggris, den ønsker jeg meg! Men den er dyr! Jeg har Canon EF 50mm f/1.4 USM, og er veldig glad i den…

  May 19, 2010 at 16:35
 • Reply Liljen ~Life As it Is~

  Kjempefint at du kommer med slike innlegg :D

  May 21, 2010 at 01:13
 • Reply marte

  ja, enig ! det er helt supert at du kommer med slike innlegg :)
  du forklarer det så mye enklere enn diverse nettsider, der 90% av ordene de bruker er fremmmedord for meg.

  May 22, 2010 at 14:54
 • Reply Runar

  Hvordan kan du kalle et f1,8 objektiv for ikke lyssterkt? Misunner deg for at du har tilgang på dette her!

  May 30, 2010 at 16:16
  • Reply Kristine

   Jeg har i hvert fall aldri fått til å ta noe særlig bra bilder innendørs med det uten mye dagslys, men kan godt hende det har en del med fotografen å gjøre også. Dessuten er jeg muligens litt for bortskjemt med godt utstyr! :)

   May 31, 2010 at 18:15

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.