Follow:
Foto

Fototips del 3: Redigering

Her kommer den tredje, og foreløpig siste, delen i fototips-serien, og nå skal jeg ta for meg redigering. Jeg bruker Adobe Lightroom 3 til de mest grunnleggende justeringene jeg gjør på bilder, men det meste av det jeg gjør, går det også an å gjøre i Photoshop.

Jeg har valgt å bruke et bilde jeg tok i fjor sommer. Som dere ser, så er det nesten litt kjedelig slik det var da jeg tok det. Det er ganske greit eksponert, men veldig flatt. Det første jeg bruker å gjøre når jeg redigerer bilder, er å se på utsnittet, men også det var ganske greit her.

Det neste jeg gjør er å bruke kurveverktøyet. Det er viktig å ikke ta helt av – jeg liker i hvert fall at resultatet blir mest mulig realistisk. Jeg prøver også å bevare mest mulig av detaljene i bildet. I dette bildet gjelder det for eksempel trærne. Hvis skyggene er enda mørkere, forsvinner flere trær. Dessuten kan det bli slitsomt å se på bildet hvis kontrastene er for store.

Neste trinn er helt genialt til landskapsbilder med skyer eller hvis du har noe du vil tone ned i et bilde (for eksempel et portrettbilde med for lys eller for mørk bakgrunn). Du legger på en maske i et område. Her har jeg lagt den ovenfra og ned, over himmelen, med de innstillingene dere ser i hjørnet. Da får jeg frem flere kontraster i skyene, uten at det går ut over resten av bildet.

Så kommer jeg til det trinnet jeg vanligvis bruker Photoshop til: å justere fargene. Da bruker jeg som oftest samme metode som Helene, men denne gangen fant jeg ut at det var nok å bare justere temperaturen. Jeg gjorde det slik at fargene ble bittelitt varmere for å et overnaturlig preg på bildet. Og så var jeg ferdig!

Det finnes tusenvis av muligheter for hva du kan gjøre med bildene dine, men dette er altså det mest grunnleggende jeg gjør. Hva du får gjort med bildet, avhenger også selvsagt på hvordan bildet er i utgangspunktet. Det er mye enklere å få et godt resultat med et overeksponert bilde enn med et som er undereksponert!

Er det noe spesielt dere lurer på angående redigering av bilder, så må dere bare spørre! Jeg håper dere lærte noe av dette!

Share on
Previous Post Next Post

Se også