Follow:
Annet

Originalitet

Helene skrev et innlegg om fotoblogger og originalitet for noen dager siden, og jeg følte meg egentlig litt truffet da jeg leste det. Ikke fordi jeg føler jeg stjeler ideer fra andre – jeg blir helt klart inspirert av andre, men jeg synes det er viktig å bruke inspirasjon som nettopp inspirasjon. Det er viktig for meg at det jeg gjør skal være mitt, selv om jeg selvsagt også er opptatt av at ting skal være pent og/eller spennende. Det er kanskje der inspirasjonen kommer inn og både dytter meg fremover og setter grenser for hva jeg skal gjøre. Det andre gjør kan få meg til å prøve å krysse mine egne grenser, men det kan også være med på å sette en standard for hva jeg synes er bra og således hindre meg fra å tenke utenfor boksen.

John Mayer har sagt det så fint: “Who I am as a guitarist is defined by my failure to become Jimi Hendrix.” Slik er det nok med alt. Hvem vi er som personer, avhenger av hvilke personer og hvilke regler vi prøver å leve opp til. Det jeg gjør vil alltid være et produkt av den innflytelsen som finnes rundt meg.

Jeg føler ofte at jeg gjentar meg selv, da særlig når jeg tar bilder. Det er enkelt å gjøre ting man vet fungerer, så da gjør jeg det. Det store problemet mitt er dette – at jeg ikke føler at jeg kommer meg noe sted, at jeg gjør det samme igjen og igjen, at jeg ikke klarer å være kreativ nok. De fleste av oss, i hvert fall de av oss som setter seg høye mål, vil være nyskapende. Men hvordan kan vi være nyskapende? Hvordan vet vi hva som er nyskapende?

Dette var litt av mitt tankespinn rundt det å være original. Jeg vil ikke være noen andre, og jeg vil helst ikke at det jeg gjør skal være akkurat som noen andres heller. Men det er ikke så lett når man til stadighet måler seg opp mot andre. Så da er det vel bare om å gjøre å finne måter å ta inspirasjonen til seg uten at den blir for tydelig.

Share on
Previous Post Next Post

Se også