Follow:
Annet

Originalitet

Helene skrev et innlegg om fotoblogger og originalitet for noen dager siden, og jeg følte meg egentlig litt truffet da jeg leste det. Ikke fordi jeg føler jeg stjeler ideer fra andre – jeg blir helt klart inspirert av andre, men jeg synes det er viktig å bruke inspirasjon som nettopp inspirasjon. Det er viktig for meg at det jeg gjør skal være mitt, selv om jeg selvsagt også er opptatt av at ting skal være pent og/eller spennende. Det er kanskje der inspirasjonen kommer inn og både dytter meg fremover og setter grenser for hva jeg skal gjøre. Det andre gjør kan få meg til å prøve å krysse mine egne grenser, men det kan også være med på å sette en standard for hva jeg synes er bra og således hindre meg fra å tenke utenfor boksen.

John Mayer har sagt det så fint: “Who I am as a guitarist is defined by my failure to become Jimi Hendrix.” Slik er det nok med alt. Hvem vi er som personer, avhenger av hvilke personer og hvilke regler vi prøver å leve opp til. Det jeg gjør vil alltid være et produkt av den innflytelsen som finnes rundt meg.

Jeg føler ofte at jeg gjentar meg selv, da særlig når jeg tar bilder. Det er enkelt å gjøre ting man vet fungerer, så da gjør jeg det. Det store problemet mitt er dette – at jeg ikke føler at jeg kommer meg noe sted, at jeg gjør det samme igjen og igjen, at jeg ikke klarer å være kreativ nok. De fleste av oss, i hvert fall de av oss som setter seg høye mål, vil være nyskapende. Men hvordan kan vi være nyskapende? Hvordan vet vi hva som er nyskapende?

Dette var litt av mitt tankespinn rundt det å være original. Jeg vil ikke være noen andre, og jeg vil helst ikke at det jeg gjør skal være akkurat som noen andres heller. Men det er ikke så lett når man til stadighet måler seg opp mot andre. Så da er det vel bare om å gjøre å finne måter å ta inspirasjonen til seg uten at den blir for tydelig.

Share on
Previous Post Next Post

Se også

7 Comments

 • Reply marchi

  Utrolig bra skrevet og jeg er helt enig med deg. Alt vi gjør er et resultat av alle påvirkninger rundt oss, både bevisste og ubevisste:)

  «You weren’t put on this earth to be ordinary»

  February 23, 2011 at 13:36
 • Reply Anna Julia -AYJA

  bra skrevet :)
  v.h.AYJA

  February 23, 2011 at 13:43
 • Reply mmaddiiee

  så er det jo et stort skille mellom fotobloggere som deg, helene og meg, og dem som kun bruker bilder fra weheartit eller gjør alt de kan for å lage noe helt typisk den stilen. jeg føler meg ofte ganske lite kreativ, og jeg tenker alltid på at jeg må komme meg ut for å ta bilder av noe nytt og spennende…

  February 23, 2011 at 13:47
 • Reply Marlene

  Tror egentlig alle kan føle seg litt truffet i en viss grad av det innlegget.
  Det er vanskelig å være kreativ hele tiden, og helt orginal. Mennesker er jo sånn at vi lar oss inspirere av andre hele tiden. Fotografering er ihvertfall en ting som er åpen for all slags inspirasjon hele tiden, fra ting vi ser, andre fotografer, idèer andre har osv. Men det er så klart viktig å tenke på at man skal kunne la seg inspirere uten å kopiere. Og at man gjerne må prøve ut egne idèer osv. Alltid sette sitt eget preg på alt man gjør!

  Synes det er et kjempebra tema å ta opp blant fotobloggere! Da tar man virkelig en titt på hva man faktisk legger ut, og hvor mye som har blitt “typisk fotoblogg” nå i det siste, når det er blitt så populært.

  February 23, 2011 at 16:15
 • Reply Inger Lise

  off ja jeg er helt enig med deg. De fleste(inkludert meg) tror jeg vil finne på nye spennende ting, noe som er vanskelig, og da ender man ofte bare opp med å ta ideer av andre, ofte ubevisst = en haug med like fotoblogger :S Merker det er mange som prøver å gjøre noe med det etter Helene tok det opp på bloggen sin da, og det er jo bra :)

  February 23, 2011 at 16:17
 • Reply Karoline

  Bra du setter ord på noe som mange andre strever med. Tror de fleste tenker i samme dur – at noen bestandig er morsommere, mer spennede, tynnere, penere, får bedre karakterer, er med atletisk, mer taluntfull og populær enn seg selv. Det blir en slags selvplaging psykisk vil jeg kalle det.

  Man får bare gjøre det beste ut av det man har, og slutte å sammenligne seg selv med andre. Du er unik! Du har absolutt ingenting å være misfornøyd med angående dine talenter – ihvertfall ikke fra mitt synspunkt :) (Men jeg er akkurat som ovenfor, jeg synes alle andre er flinkere i noe enn meg – og bestandig vil disse dyktige menneskene finnes som får meg til å føle slik!)

  February 23, 2011 at 19:57
 • Reply Elise

  Det var veldig bra skrevet :) Når det kommer til foto og redigering prøver jeg ofte ut nye ting, hvor jeg tar inspirasjon fra andre bloggere. Mye som ikke passer for meg og bildene mine, men jeg ender alltid opp med å ta litt inspirasjon fra andre med min egen vri. Jeg er ikke den mest orginale, og liker best å ta bilder av det jeg vet jeg kan, slik du skriver!

  February 24, 2011 at 10:16
 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.