Follow:
Tankevekkere

Tankevekkere på en fredag

God fredag! Jeg har lagt igjen bøkene på lesesalen og er klar for å koble av universitetsdelen av hjernen. Nå er det helg igjen! Jeg skal: skrive masse (hvem veit hva!), lese masse (Dag og Tid + Parissyndromet), spise god mat (falafel + sjokolade) og dra på kino (Kongens Nei). Håper dere også får ei fin helg!

Her kommer dessuten ukas linker.

Kristine Graneng

Hva om kvinner styrte verden?

I dag har jeg hørt på en episode av podcasten Du verden som blant annet handler om hvordan kvinner styrer i forhold til menn: 4 % av statslederne i verden er kvinner – hadde det hatt noe å si om det var flere? Ikke for å spoile, men det er mye som tyder på at det trengs mer girl power!

Mansplaining

Ola Magnussen Rydje skriver om mansplaining (“Hun ble forklart hvordan verden fungerer, på en nedsettende og fordummende måte, av en mann.”) og kommer med boktips. Enda et punkt på den eviglange lista mi av bøker jeg må lese.

Damer du skulle ha møtt

I historietimene på videregående rakk Rebecca bestandig opp handa og spurte hvor alle damene hadde blitt av. Godt spørsmål! Heldigvis går det an å grave frem mye informasjon om alle de viktige damene som har levd oppgjennom, og Jenny Jordal og Marta Breen har skrevet bok om 60 kule damer det er verdt å bli litt bedre kjent med. Her er et lite utdrag.

Kongens Nei og om hvordan vi skriver historie

Og apropos historie: Jeg synes det er skikkelig spennende hvordan vi skriver vår egen historie. Historien om andre verdenskrig i Norge har stort sett vært skrevet med to poler: norske (mannlige) helter og de som kom utenfra og okkuperte oss. Selvsagt bør vi minnes motstandsheltene, men historien er jo så mye mer enn det. I helga skal jeg se Kongens Nei på kino, og jeg er spent på hvordan den plasserer seg i forhold til resten av historien. En ganske bra kronikk om temaet finner dere her.

Share on
Previous Post Next Post

Se også

3 Comments

 • Reply Ida

  Skal også se Kongens Nei, gleder meg!

  September 24, 2016 at 17:09
 • Reply Ingvild

  Oi, jeg visste ikke at mansplaining var det fenomen en gang! Spennende og superaktuelt da. Og så liker jeg denne spalten så godt! God helg, fine du! :*

  September 24, 2016 at 18:09
 • Reply Luisa Fernanda del Mar

  Den episoden må jeg høre! Takk for fine tips :)

  September 27, 2016 at 22:19
 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.