Tankevekkere på en onsdag

Kristine Graneng

Flukt

Jeg veit at du sikkert er blitt irritert over kassadamen i butikken som snakker gebrokkent norsk. Og kanskje har du ikke tatt deg tid til å bli kjent med vaskehjelpen på kontoret ditt som du ser nesten hver eneste dag. Og det er greit. Men jeg håper at du tar deg tid og tenker på hva disse menneskene har ofret, hva de har forlatt, hva de har risikert bare for å få lov til å tømme søppelkassen din.

Leo Ajkic har laget serie om flyktninger. Flukt, heter den. Hittil har jeg sett to episoder. Den første om flyktninger i Libanon, den andre om flyktningene som kommer over middelhavet. Det er så veldig, veldig sterkt til tider, men samtidig så fint og balansert mellom skildringer av menneskene og informasjon om systemene de møter på. Også gir Ajkic så utrolig mye av seg selv, med sin egen bakgrunn som flyktning fra Bosnia på 90-tallet. Serien ligger på NRK Nett-TV, her.

#lesverden

Det er så mange leseprosjekter der ute for oss som gjerne vil utvide lesehorisonten noe. Favorittbokbloggen min, Kvardagsbiblioteket, satte i gang med et nå nylig, nemlig #lesverden. Sunniva og Victoria, som skriver bloggen, skal lese bøker fra alle land i verden. Det prosjektet skal nok ikke jeg gi meg i kast med, det blir nok litt for heftig, men jeg vil i hvert fall plukke opp ei og anna bok innimellom som ikke er skrevet av forfattere fra USA eller Vest-Europa. Da passer det ypperlig at de oppdaterer oss på prosjektet sitt med gode tips på bøker de har lest eller gjerne vil lese.


Kategorier:

6 kommentarer til “Tankevekkere på en onsdag”

  1. Flukt står høyt opp på listen over ting jeg skal se, gru-gleder meg allerede. Lesverden høres ut som et fantastisk prosjekt. Det skal jeg virkelig følge med på, selv om jeg heller ikke har sjans til å begi meg ut på noe sånt. Takk for tipset!

  2. Åh, tusen takk for at du deler <3 Å lese fra hele verden føles jo ut som galskap, hehe, men det er jo tross alt et langsiktig prosjekt :) Så gøy at flere her synes det er interessant!

    Flukt har jeg ikke fått med meg (sånn går det å være nordmann i utlandet noen ganger), men det høres veldig bra ut! Får se om NRK lar meg se på fra utlandet ;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.