Follow:
Bøker

Eventyr og små fortellinger

The tales of Beedle the Bard – J.K. Rowling
Denne boken er den samme som den Hermione får i Harry Potter and the Deathly Hallows og er en samling av fem trollmannseventyr skrevet av Beedle the bard (på norsk skalden Skurre). I tillegg til disse eventyrene er det kommentarer skrevet av Dumbledore, noe som gjør det ekstra artig å lese siden vi i tillegg til å få en litt mer utdypende forklaring av moralene i historiene, får vite mer om de historiske bakgrunnene. Denne boken viser bare hvor mye arbeid J.K. Rwoling har lagt i Harry Potter-universet, og er for all del å anbefale! Jeg må nok ta den frem når jeg får unger og lese den for dem på sengekanten.

Terningkast:

(Også må jeg huske å nevne at en andel av det boken koster går til CHLG, en organisasjon som hjelper vanskeligstilte barn i Europa)

 

Lyra’s Oxford – Philip Pullman
For at du skal ha noe utbytte av denne boken, bør du nesten ha lest Den Mørke Materien (en av mine favorittserier!) og kjenne til Lyra fra før av. Dette er nemlig en kort fortelling om en hendelse som skjer to-tre år etter siste bok i DMM.

Lyra er tilbake på universitetet i Oxford. Da får hun plutselig besøk av en heksedaimon (en daimon er sjelen til mennesket, bare at den er utenfor kroppen i form av et dyr) som trenger hjelp. Derfra utvikler historien seg til å bli enda et eventyr for Lyra, om enn ikke like langvarig som det forrige.

Jeg ble litt skuffet da jeg oppdaget at boken bare var på omtrent femti sider, men i tillegg til selve historien er det også et kart over Oxford (i Lyras verden) og en del andre sider i løpet av boka med forskjellige utklipp o.l. Alt i alt er det en koselig historie, men ikke noe ekstraordinært.

Terningkast:

Once Upon a Time in the North – Philip Pullman
Once Upon a Time in the North er enda en kort historie fra Den Mørke Materien-universet (eller universene?), men i motsetning til Lyra’s Oxford, passer den litt bedre for de som ikke er kjent med serien fra før av. Denne er nemlig mer frittstående.

Vi møter Lee Scoresby, en fyr som kommer rett fra ville vesten i luftballong. Han lander i en liten kystby i nord, der han blir rotet opp i en del problemer. I byen lurer nemlig isbjørner, mystiske firma og en noe suspekt mann som har planer om å bli byens ordfører. Det bygger seg opp til å bli et skikkelig western-drama – om enn i et noe uvant miljø!

Selv om dette på en måte er en helt annen type historie enn Lyra’s Oxford, liker jeg nok denne bedre. Kanskje først og fremst fordi den var lengre og bedre bygd opp. Tempoet i denne historien er akkurat passelig. Du får med deg det som skjer – og skjønner det – samtidig som du blir engasjert! Det eneste som trekker ned, er at jeg hadde håpet vi fikk vite mer om isbjørnene, men det er vel en temmelig subjektiv begrunnelse.

Terningkast:

(I likhet med Lyra’s Oxford, er det også ekstra innhold i denne boken; i tillegg til historien om Lee er det også et brettspill som jeg ikke har prøvd enda.)

Share on
Previous Post Next Post

Se også

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.