Follow:
Foto

Fototips II, del 1: Introduksjon

Dette er begynnelsen på en ny serie med fototips. Denne gangen tenkte jeg å fokusere enda mer på hva akkurat jeg gjør når jeg tar bilder, og målet mitt er å få dere til å tenke mer over hva dere gjør og hva dere kan gjøre bedre. Jeg synes det er viktig å vite hvorfor man gjør ting for å komme seg videre, og derfor starter jeg i den enden med dette innlegget!

Hvis du er interessert i å lese mer om hvordan kameraet fungerer, kan du lese dette innlegget om innstillinger.

Hvorfor tar jeg bilder? Hva vil jeg med bildene mine?
De fleste bildene jeg tar, tar jeg fordi jeg vil dokumentere hendelser eller spesielle stemninger. Jeg synes det er kjempekoselig å sitte og se gjennom gamle bilder, for som regel husker du på andre ting i forbindelse med bildene. Ting folk sa, hva du følte akkurat den dagen, eller annet du kanskje glemmer om du ikke har noe som minner deg om det. For meg handler det om å fange øyeblikk, å fortelle om hendelser og å formidle stemninger.

Det hender også at jeg tar bilder som bare skal være pene eller som bare skal illustrere for eksempel et blogginnlegg. Jeg synes det er mye vanskeligere å få slike bilder til å bli bra fordi jeg ikke har noe å ta utgangspunkt i på samme måte som om jeg ser noe jeg ønsker å ta vare på. I sånne tilfeller synes jeg det er viktig å se etter detaljer jeg kan bruke for å få bildene til å bli spennende. Det kan være hva som helst.

Av og til knipser jeg også vilt fordi jeg ikke har noe bedre å finne på, men da er det enda sjeldnere at resultatet blir bra. Likevel er det god trening!

Hvordan få frem det som er viktig i bildet?
Det er ikke nødvendigvis slik at du er nødt til å ha noe å ta bilde av for å ta bilder, men hvis du har funnet deg et motiv, er det derimot viktig at du er klar over hva motivet er og bruker det i bildet ditt. Det er gjerne dette motivet du vil sette fokus på, og da bør du helst ha det i tankene hele tiden. Det finnes mange måter å fremheve motivet i et bilde på – alt avhenger av hva det er du tar bilde av og hvordan du vil gjøre det. Det er utrolig mange forskjellige måter å gjøre dette på, og jeg vil skrive om hvordan jeg helst gjør det fremover i denne serien!

Hvorfor tar dere bilder?
Har dere noen spørsmål i forhold til dette?

Share on
Previous Post Next Post

Se også

5 Comments

 • Reply Linn Jones

  Liker sånne innlegg! :) Du er veldig flink, fint å få litt inspirasjon! :)

  October 2, 2010 at 19:14
 • Reply Karoline

  Hvorfor jeg tar bilder har jeg i grunn aldri tenkt på, er vel litt at det er en herlig følelse og få et bilde du er skikkelig fornøyd med. Mestringsfølelsen! Men jeg lurer på hvor du finner inspirasjon, flicr, bloggere, deviantart? Og fototips generelt, du tar jo nydelige bilder! (:

  October 2, 2010 at 19:21
 • Reply Ann-kristin

  Jeg tar bilder fordi det er en måte å uttrykke meg selv på. Jeg har egentlig aldri vært flink til så mye, men når jeg for første gang tok opp et kamera og fant ut hvordan man brukte det, så visste jeg at foto var en ting jeg ville fortsette med å gjøre. Derfor tar jeg bilder. Elsker den følelsen du får når du har tatt et bilde du er fornøyd med :D

  Jeg vil gjerne ha tips om dybdeskarphet, hadde vært litt kult :D

  Jeez, du er flink til å ta bilder : DD

  October 2, 2010 at 22:49
 • Reply Lisa

  Jeg tar bilder for min egen kreative utfoldelse :) Og jeg synes det er så gøy, det gir meg rett og slett glede i livet å holde kameraet og knipse et bilde!

  October 2, 2010 at 23:06
 • Reply marchi

  Gleder meg til fortsettelsen på dette innlegget. Alltid fint med fototips! Jeg tar bilder fordi jeg syns det er gøy og fordi jeg liker å se at jeg utvikler meg. I tillegg er det en felles hobby jeg og kjæresten har slik at vi blir bedre sammen også. Kjempekoselig å dra på fototurer sammen osv :) Jeg tar bilder fordi det er min måte å uttrykke meg på

  October 3, 2010 at 15:57
 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.