Nå har jeg fått nok av dager med stor forbokstav

Det er november, og dagene har fått nye navn. Mandag, torsdag og søndag er ikke lenger bra nok. Nå er det dager med stor forbokstav som gjelder: Single Day. Black Friday. Cyber Monday. De fleste av dem har ingen annen funksjon annet enn å få oss til å kjøpe mer. Selv de som i utgangspunktet kan være noe koselig, som morsdag og farsdag, mister sjarmen når hjemmelagde kort med skjeve bokstaver og strekmenn må konkurrere med FARSDAGSTILBUD! SLIPS, SLØYFER, HANSKER, BOXERSHORTS, T-SKJORTER 50 %!!

Trenger vi egentlig alle disse unnskyldningene for å kjøpe nye ting?

Det er anslått at vi kommer til å bruke nesten 60 milliarder kroner på julehandelen i år. Det er i grunn ikke så mye pengene vi bruker som bekymrer meg, men hvordan vi bruker dem på. En sak her og en liten ting der, så mye vi egentlig ikke behøver. Når de gode tilbudene oversvømmer oss i november, er antagelig terskelen for å gjøre impulskjøp betydelig mindre. Ofte sånt vi ikke visste at vi trengte. Vi vet jo at forbruket vårt ikke er bra. Ikke er det bra for klimaet og miljøet, og jeg tror ikke det er bra for oss som mennesker heller.

Nå er jeg ganske lei. Jeg melder meg av alle nyhetsbrev, men likevel popper reklamene opp. Mellom koselige kattebilder og skogsturer på instagram. I busskuret på vei fra jobb. Jeg tror ikke vi får noen pause fra dette med det første. Vi må nok ta den selv. Så denne uka skal jeg gjøre det stikk motsatte av det butikkene oppfordrer til. Jeg skal ikke kjøpe en eneste ting, men heller gjøre noe av dette:

Sju greier man kan gjøre alle dager med liten forbokstav

• Gå en tur ut. Stjernehimmel og nordlys kan ingen butikker reklamere med, men det kan naturen. Om du bor sånn til, kan du gå en tur i skogen med hagesaks i lomma og finne noen kvaster einer å ta med inn, eller plukke med deg noen kongler.

•  Arrangere byttekveld. De fleste av oss har noe liggende som aldri blir brukt, men som noen andre helt sikkert ville sette pris på. Bøker vi ikke kommer til å lese igjen, klær som ikke lenger passer helt. Om du ikke har tid til å arrangere det selv, finnes det åpne arrangementer rundt omkring. Her i Trondheim har for eksempel Kafé Soil byttekveld på torsdag.

•  Invitere på spillkveld. Finn frem en velbrukt kortstokk eller det brettspillet du fikk til jul for noen år siden og be venner hjem. Om du ikke har noen spill liggende, er det også fort gjort å lage et selv. En av mine favoritter er Rappkjefta. Klipp til papirlapper og skriv på bokstaver. Putt alle lappene i en kopp. Så skal én si en kategori, for eksempel «skuespillere», og trekke en lapp og lese opp bokstaven. Da er det førstemann til å rope ut en skuespiller som starter på bokstaven. Den som er først ut får velge kategori og trekke lapp neste gang.

•  Låne ei bok. Ta en tur innom biblioteket på vei hjem på fredag, så har du ei ny bok å lese i helga. Hvis du ikke helt veit hva du vil lese, så kan du spørre en bibliotekar om tips.

•  Skrive brev til Nissen. Om du ikke har gjort det allerede, så skriv ønskeliste. Det er kjedelig å åpne gaver på julaften om du allerede kjøpte alt du ønsket deg i slutten av november. Så om du finner noe som frister i et av de mange nyhetsbrevene, skriv det heller ned på ei liste, så har du et godt svar om noen spør.

•  Planlegge julegavene. Jeg synes det er kjempekoselig å gi bort julegaver, men ikke sånne kjøpt på impuls dagene før julaften. Derfor spør jeg folk hva de ønsker seg og skriver lister tidlig. Da veit jeg at det blir fine og gjennomtenkte gaver og slipper gavestresset i desember. Et godt tips om dere er flere i familien eller i vennegjengen, er å gå sammen flere om gavene eller bli enige om å finne på noe kjekt sammen i stedet.

 Ta vare på noe du allerede har. Stopp de gamle ullsokkene. Sy på den knappen som har ligget bortgjemt i ei skuff i flere år. Om du ikke er så fingernem, finnes det også hjelp å få. I Trondheim er det i hvert fall flere butikker som tilbyr seg å fikse slitte klær eller noe som ikke helt passer – og det er mange av oss som har ei tante som er super med symaskin.


Kategorier:

Ett kommentar til “Nå har jeg fått nok av dager med stor forbokstav”

  1. Også irriterende hvor mye engelsk blir brukt i markedsføring og reklame hele tiden. Føler nærmest at jeg er i et annet land når jeg er på kjøpesenteret.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.