Tankevekkere på en fredag

Kristine Graneng

Det er kanskje mer sjokkerende å våkne til blå himmel over Trøndelag enn å våkne til nyhetsvarsel om at Trump skroter Parisavtalen. Likevel er det skikkelig trist. Jeg blir så motløs av å tenke på at de som er valgt til å ta ansvar ikke gjør det. Men vi får vel bare brette opp ermene og ta i et ekstra tak vi andre da.

I det store og det hele handler det å leve mer bærekraftig, både med tanke på miljøet og klimaet, bare om å ta mer bevisste valg. Heldigvis finnes det folk der ute som gjør det litt enklere, så i dag pusser jeg støvet av tankevekkerne og deler et par tips med dere!

Etisk 2017

Det er så inspirerende å følge folk som tar små og store grep i hverdagen for å leve litt mer bærekraftig, og Stine Friis er et av mine største forbilder om dagen. Jeg er jo ihuga handlenett-entusiast, men Stine tar det enda et hakk lenger og prøver å redusere plastforbruket på alle fronter. Ho tar også tak i  forbruket ellers – for ikke bare er det viktig for klimaet å tenke litt nøyere over hva vi kjøper og hva vi gjør med det vi etter at det er kjøpt. Det er så viktig for miljøet også. Hvem er gira på plast som ligger og reker ute i havet og blir fiskefôr? Ikke jeg.

Stine dokumenter veien til et mer bærekraftig og etisk liv både på blogg og YouTube. Ta for eksempel en titt på denne for noen kjappe triks til hvordan man redde verden litt:

Fiksefest

Jeg er sikkert ikke alene om å bare legge ødelagte ting bort i en skuff uten noen tanke om egentlig å noen gang skulle reparere det. Der blir det gjerne liggende til jeg kan komme på å hive det ut med søpla. Hvorfor ikke bare fikse det i stedet da? Morgenbladet hadde en skikkelig bra sak om gjenbruk og å fikse ting for en stund siden som i hvert fall inspirerte meg til både å bli flinkere til å ta vare på ting og å fikse dem om de går i stykker. I tillegg har de invitert på fiksefest både digitalt og i virkeligheta – så lurt!

Andre som skriver fornuftig og bra om en grønnere hverdag er Notisboka og Grønne Jenter. Tips til andre/annet som inspirerer til å ta litt bedre vare på kloden vår? Del gjerne!


Kategorier:

5 kommentarer til “Tankevekkere på en fredag”

  1. En bør vel også bidra til mindre matsvinn. Er sjokkerende hvor mye mat som blir kastet både av butikker, restauranter og privatpersoner. Jo mindre vi kaster, jo mindre må vi kjøpe, og jo mindre må butikkene ta inn. Tenk på hva vi kan bruke alle pengene til om vi minimerte maten vi kastet :) .

    Tanker en gjør seg når en jobber på gård og tar imot frukt og grønt det ikke er noe i veien med, som butikkene ikke kunne selge fordi de var gått ut på dato eller fordi de lå i en pakke hvor for eksempel ett av fire epler hadde en bitte liten skjønnhetsfeil.

    Øyvind
    livetkanfly.wordpress.com

    • Helt sant – det er utrolig hvor mye mat som kastes! Så sykt å tenke på også, når man veit hvor mye arbeid som ligger bak maten og hvor mange det er i verden som gjerne skulle hatt mer av den. Samtidig er det virkelig ei utfordring å planlegge hva man kjøper på en slik måte at man unngår å kaste mat som blir dårlig. Det sliter i hvert fall jeg med!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.