Tankevekkere på en søndag

Natt til fredag våknet jeg, sjekket klokka på telefonen og endte med å scrolle gjennom facebook-feeden, for så å bli vekt av vekkerklokka om morgenen og lure på om det var sant det jeg hadde sett eller om det bare var en drøm. Enda et terror-angrep? Enda flere døde? Men jo, det var det. Så sant, selv om jeg skulle ønske det ikke var det. I går morges våknet jeg igjen og skjønte ikke så mye da heller. Det føles litt som om verden rakner i sømmene og som om frynsene bare kommer nærmere og nærmere.

Det er så vanskelig å vite hva man skal si når sånt skjer – i hvert fall å vite hva man skal gjøre. Det handler kanskje aller mest om å prøve å forstå, prøve å bli enda flinkere til å ta vare på hverandre.

Det er mye som kunne vært skrevet, men akkurat nå lar jeg det bli med dette (tror jeg har begynnende senebetennelse etter altfor mange timer med oppgaveskriving, så kanskje best å la tastaturet få litt fred) og deler noen lenker med dere i stedet.

Meldingene fra Utøya
På fredag gråt jeg noen tårer på biblioteket igjen, fordi jeg leste denne artikkelen hos Aftenposten: Meldingene fra Utøya. Så utrolig sterk sak, om meldinger som ble sendt både fra dem som overlevde og dem som aldri kom hjem.  Det er så vanskelig å forstå hva som skjer, men samtidig er det så viktig å i det minste få et lite innblikk i hvordan man føler seg som menneske når man opplever terror. Uansett om det er i Norge, i Frankrike, i Tyrkia, i Syria eller hvor som helst eller i verden. Det handler om mennesker.

Tyrkia og kuppforsøket
Jeg kan altfor lite om Tyrkia til å forstå hva som skjer der, men heldigvis går det an å bli litt klokere. Jeg synes mange av de norske avisene, i hvert fall det jeg har lest, bærer preg av at det ikke er så mange andre heller som skjønner hva som skjer, men her er noen lenker som kanskje kan være litt til hjelp. The Guardian har en sak som oppsummerer kuppforsøket  og her er en kort film om Tyrkias historie med tidligere statskupp. Tips gjerne hvis dere veit om noe bra lesestoff!

Og så over til noe av det mer trivelige i verden, for det er heldigvis mye av det òg.

SnapKollektivet
SnapKollektivet er et prosjekt på Snapchat med elleve jenter med ulik bakgrunn som man får følge med i hverdagen. Målet er å skape et mer tolerant og åpent samfunn ved å snakke ærlig om sånt som kan være vanskelig. Denne ukas tema er for eksempel kropp. Dere finner dem på snapchat som «snapkollektivet» og også på facebook her.

Torstein Lerhol i Sommer på P2
Torstein er et av de mest inspirerende menneskene jeg kjenner. Han trosser alt av utfordringer og er fantastisk til å se løsninger der andre ser problemer. For ei lita stund sida var han gjest i Sommer på P2 og her kan dere høre det i reprise

Sheep view
Og så noe som bør få alle saue-entusiaster til å trekke på smilebåndet: Færøyane let sauen gjera jobben til Google Street View. Så utrolig fantastisk! Elsker sauer!


Kategorier: ,

Ett kommentar til “Tankevekkere på en søndag”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.