En prat om julemusikk med Bjørn Tore

Jeg er i gang med å fylle spillelister med julemusikk igjen! Gammelt og nytt, klingende klokker og brusende strykere i skjønn forening.

For å få noen flere tips tok jeg prat med en av julemusikkekspertene jeg kjenner, denne gangen Bjørn Tore – som nok har ekstra behov for julemusikk i alle former en desember der julekonsertene i Oslo er avlyst.

Musikken finner dere i denne spillelista på Spotify.

Hei, Bjørn Tore! Nå er vi helt i starten av desember. Er det noe musikk som er spesielt advent for deg? Eller går du all in med julemusikken fra begynnelsen av?

– Jeg begynner før desember! Fordi jeg synger i kor og fordi det er så fint, så klarer jeg ikke spare det til bare én måned. Men siste uka i november blar jeg gjennom avisene for å få med meg det som er nytt av året. I desember hører jeg på julemusikk hele tida. Med en gang jeg kommer inn i en bil, så setter jeg på en julekanal på radioen.

Er det noen av årets nye låter som har festa seg allerede?

– Ulrikke Brandstorp sin Finnes du, jul? Magisk, liten sak. Jeg stoppa veldig opp og hørte på den. Det er virkelig noe magisk ved den.

Blue Christmas av Oda Loves You.

– Også har jeg gjenoppdaga ei låt av Ingebjørg Bratland, som har – om ikke verdens – så i hvert fall skandinavias nydeligste stemme: Vintersong.

Den er fin! Men blir du lei av noe julemusikk?

– Hvis jeg kan velge å ikke høre All I want for Christmas, så velger jeg det. Have yourself a merry little Christmas med Kurt Nilsen kan det også bli vel mye av.

– Ellers er det få julesanger jeg ikke liker, men det er en del som ikke gir meg julestemning. CeeLo Green har et av favorittjulealbumene mine, men All I need is love med The Muppets gir meg ikke julestemning.

Har du noen guilty pleasures?

– Nei, det er ingen sanger jeg blir flau av å høre på! Men jeg hører kanskje vel mye på Let it go fra Frozen. Det er ganske lytt her jeg bor. Jeg tar meg selv i å tenke: «Oi, nå har naboene hørt at jeg har hørt Let it go på 10 forskjellige språk…»

Over til den andre enden av skalaen: Hva er dine favoritter av de gamle, klassiske sangene?

Deilig er jorden er den absolutte favoritten. Det blir ikke jul uten at man har sunget den.

Mitt hjerte alltid vanker er en annen favoritt. Jeg får klump i halsen når vi kommer til dette verset:

Jeg gjerne palmegrene / vil om din krybbe strø. / For deg, for deg alene / jeg leve vil og dø. / Kom, la min sjel dog finne / sin rette gledes stund, / at du er født her inne, / i hjertets dype grunn.

– Den siste favoritten er Det lyser i stille grender. Gjerne versjonen med Odd Nordstoga og Sissel.

Jeg tror det også er mine favoritter – kanskje sammen med Romjulsdrøm. De er alle veldig billedlige. Enkle å drømme seg bort i. Men slik er det vel gjerne med julesanger. Har du andre tekstlinjer du liker godt?

– Det er mange småting som dukker opp i sanger. I Real Group sin The World for Christmas synger de: «I only want the world for Christmas, the blue green for ever turning world for Christmas.» Det er et fint bilde, med den blå og grønne kloden.

– «Det snør, himmelsk korrekturlakk over feilstavet sommer» i Anne Grethe Preuss sin Når himmelen faller ned.

– «I’ll be home for Christmas, if only in my dreams.»

Når klokka slår fem julaften og freden senker seg over de tusen hjem. Hva hører du på da?

– Da er jeg på vei hjem fra kirka. Vi sitter i bilen og hører klokkene slår over hele landet. Sølvguttene synger jula inn.

Til slutt, kan du gi meg fem tips på noen mer ukjente perler få har hørt, men alle burde høre?

The World for Christmas – Real Group
White Winter Hymnal – Pentatonix
Silent Night – Priscilla Ahn
I den kalde vinter – Christel Alsos
Run Rudolph Run – CeeLo Green.

– Hele albumet til CeeLO Green – CeeLo’s Magic Moment er fantastisk. Det ser så tacky ut, med den røde bilen og reinsdyret i gull, men han synger så sinnsykt bra.

For noen år prata jeg med Ada om julemusikk. Det intervjuet finner dere her.


Kategorier:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.