Hager og humler

I går kjørte jeg hjemover til kysten mens formiddagen fremdeles lå disig og grå rundt fjorden og før jordbærselgerne i Lensvika hadde rukket å pakke ut kassene sine, selv om skiltene allerede var på plass: Jordbær. 500 meter.

Trøndersommeren er på sitt ypperste nå. Med varme morgener og varme kvelder, soloppganger i rosa og gull, og flusst av modne markjordbær.

I dag skal jeg tilbake til Byneset for å se om det er flere modne jordbær i hagen vår også nå. Jeg tror det! Og apropos hage – her er noen tips til fin og inspirerende lesning om hager og humler.

UnderbaraClara – Min trädgård

Foto: Clara Lidström

Clara Lidström på Underbara Clara har skrevet et innlegg om hagen sin. En skikkelig drømmehage med bed bygget opp med mursteiner, små fargeklatter her og der og koselige sitteplasser til morgenkaffen og kveldsmaten. Jeg synes møblene i grønt er så flotte mot den grå grusen og alt det røde. Hagen vår blir nok aldri så ryddig som denne, men litt kan vi jo la oss inspirere! Jeg ønsker meg dessuten slike blå valmuer – valmuer er så fine (selv om de sprer seg som ugress).

En av favorittbloggene mine nå er Självhushållningsprosjektet. Der skriver Karoline Jönsson om hvordan de prøver å bli mest mulig selvforsynt med grønt fra hagen. Hver måned deler hun ei liste over sånt som de har høstet den måneden – og den er milelang. Det er så gøy å se alt hva det går an å få til i hagen, selv om klimaet i Skåne nok er en del bedre egnet for de mest sarte plantene enn det trønderske.

Hageselskapet har ei kampanje de har kalt Summende hager. På nettsiden for kampanjen finnes ei liste over planter humlene liker. Dahlia og honningurt og kongslys og et hundretalls andre planter humlene kan boltre seg i. Til neste år skal jeg finne plass til enda flere blomster i hagen vår, slikt som både humlene og jeg liker.


Kategorier:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.