Tre bøker

Kristine Graneng

Svøm med dem som drukner – Lars Mytting
Høsten 1971 blir foreldrene til Edvard funnet døde i en skog i Frankrike, mens Edvard selv forsvinner – før han dukker opp igjen fire dager senere uten at noen veit hvor han har vært. Nitten år senere dør bestefaren hans, og det dukker opp spor fra fortida som fører han vekk fra gården i Gudbrandsdalen, der han har vokst opp, for å finne ut hva som egentlig skjedde.

Jeg fikk så mange anbefalinger av denne en gang jeg spurte om dere hadde noen boktips til meg, så da kunne jeg jo ikke la være å lese den. Jeg synes det er en spennende historie, med mange gode bilder: gården, ville landskap på Shetland, fotografiene. Særlig de bildene som er knyttet til trærne bærer historien godt. De står der liksom (eller står der ikke) og forteller historier på egenhånd. På den andre siden følte jeg ikke at det menneskelige kom like nært som jeg kunne ønske; karakterene ble litt platte og vanskelige å forstå til tider. Men alt i alt ei fin bok.

A farewell to arms/Farvel til våpnene – Ernest Hemingway
Denne boka, om en amerikansk soldat som verver seg i den italienske hæren under første verdenskrig og forelsker seg i en britisk sykepleier, fant jeg i den engelske bruktbokhandelen i München. Det må jo være bortimot det perfekte stedet å begynne å lese Hemingway – et sted der lukta av gammelt papir henger mellom bokhyllene. Jeg likte boka òg. Noen ganger er det så herlig forfriskende å lese noe der handlingen står i sentrum, der man selv kan tolke dialoger og det personene gjør.

Sjuk av lykke – Frode Grytten
Jeg hadde tenkt meg på trikkekonsert med Frode Grytten for noen helger siden, men billettene ble utsolgt på sju minutter og plutselig hadde jeg andre planer. Jeg tok det igjen med å lese enda ei av novellesamlingene hans, denne gangen sjuk av lykke. Jeg hadde riktignok ikke fått med meg at det var en samling av noveller fra andre samlinger (Popsongar, Bikubesong, Meir enn regn, 80 º aust for Birdland og Langdistansesvømmar), men Grytten skriver jo så godt at det i grunn ikke gjør noe å lese noen av novellene på nytt. Favorittene mine er «Syng meg i søvn», om han som er så glad i The Smiths og forteller mora si, som ligger på dødsleiet, at han endelig har fått seg dame og «Prinsessa av Burundi», om ho som aldri klarer slutte å spise og han som er forelska i ho og som spiser og spiser for å bevise det.

Hva leser dere nå?


Kategorier:

3 kommentarer til “Tre bøker”

  1. Svøm med som drukner får jeg anbefalt gang på gang, men jeg klarte ikke å engasjere meg i den. Det er vel det som er problemet når for mange snakker opp en ting, men når du selv opplever den lever det ikke opp til forventningene.

    Akkurat nå leser jeg biografien om Alexander Hamilton, den fungerer utmerket som en pause mellom oppgave-skrivingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.