Tankevekkere på en fredag

God fredag! Jeg er gjennomsliten etter enda en dag på lesesalen, men tankene spinner jo likevel. Ikke bare rundt det om jeg skal lese litt eller se en episode av The Crown før jeg legger meg, men om større ting også. Så da er det fint at det er fredag og at det er på høy tid å dele noe av det jeg har stoppet opp ved i det siste:

Kristine Graneng

Hvorfor skal alt være så vanvittig stort?

For ei stund tilbake skreiv NRK en reportasje om bygde-Norge. Det var trist å lese. «Grendene i utkantene dør sakte, men sikkert ut» sto det. Det tristeste er at jeg tror ikke det bare handler om de små grendene. Avisa slutter å komme om lørdagene, skolen blir nedlagt og det tar mange timer å kjøre til nærmeste sykehus. Og plutselig går det ikke lenger an å bo i hus med flere hundre meter til nærmeste nabo, der man kjenner nesten alle man treffer på butikken og der mesteparten av bygda møter opp når skolekorpset arrangerer julemesse i samfunnshuset.

Jeg blir trist, altså, når alt skal være så vanvittig stort. Selv om avstanden til naboen her jeg sitter i byen målt i luftlinje er sånn omtrent to høydemeter, så aner jeg ikke hvem som bor under meg. Det er ikke bare å springe over gårdsplassen i regnet og banke på hos naboen for å spise kveldsmat og se på Nytt på nytt. Eller gå ut midt på natta når det er stjerneklart, trekke inn vinterlufta og kjenne hvordan tida står stille. Men sånt noe går det ikke an å sette verdi på. Og da passer det vel ikke inn i regnestykket da, når de geografiske avstandene blir for store.

Den viktigste boka i livet

Også noe med litt mindre sukk over seg, nemlig denne artikkelen, også fra NRK, om 13 norske forfattere som forteller om den viktigste boka i sitt liv. Så mange fine tips. Det fikk meg til å tenke over hvilke bøker som har vært viktige for meg. Som den gamle skoleboka med de merkelige tegningene jeg lærte meg å lese av på loftet hos bestemor. Eller Narnia og Harry Potter da jeg kom hjem om ettermiddagene i sjetteklasse og skoledagen hadde vært ekstra lang og det føltes skikkelig godt å bare rømme vekk ei stund. Og Sofies Verden som fikk meg til å innse at det finnes så mange måter å tenke om verden på. Det er så mange viktige bøker der ute, enten det er store mursteiner eller de små som man kan bla gjennom på bare noen få minutter. Hvilke bøker er viktige for dere?

Og dere – kan dere ikke fortelle om dere skal noe fint i helga, så har jeg noe å drømme meg bort i når jeg leser til eksamen? Ha ei god helg i hvert fall!


Kategorier:

3 kommentarer til “Tankevekkere på en fredag”

  1. Åh, dette var virkelig tankevekkende! Jeg blir så trist jeg også, bygdene er så unike og fine, de bærer så mye historie. Selv om jeg i grunnen er veldig urban, ble født i en millionby og bor i en liten-storby i Norge så er det alltid noe magisk med å komme ut til bygda, jeg blir så fascinert og forelsket på en og samme tid. Og så den viktigste boka, det var innmari vanskelig. Det er så mange vakre som har berørt meg på ulike måter.

    I helga har vi ingen planer, og det føles veldig godt og fint. Så her blir det nok familietid, litt trening og god mat, det blir altså ikke så aller verst.

    Masse lykke til videre med eksamensforberedelsene! :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.