• Nå er det ikke bare mørket som har kommet krypende på. Frosten er her også. Som jeg har lengta. Jeg lengter enda etter det første skikkelige snøfallet, tjukke snøfjon som legger seg i skjerfet. Men i morges lå det et fint, fint snølag på bakken. Det blir nå snart.

    Forrige helg drista jeg meg ut i verden igjen etter ei uke på sofaen med forkjølelse. Da jeg tok bussen til kontoret på lørdagsmorgenen, lå tåka fra Nidelva over byen – tårnet på Nidarosdomen stakk så vidt opp. Jeg hadde et kapittel som måtte skrives i løpet av helga, men da jeg satt på bussen og så ned på byen lovte jeg meg selv at jeg skulle komme meg ut i løpet av dagene. Senke skuldrene, ta inn litt dagslys.

    Dagen etter hadde tåka lagt seg som rim – over halmstubber og gress som ikke helt hadde rukket å miste fargen. Magisk.


  • Når ble det november? Når ble det så mørkt? Det er som om høsten springer forbi.

    Så nå tvinger jeg meg selv til å stoppe opp litt og ta vare på noen av de øyeblikkene som bare smetter forbi hvis ikke.

    – Slik som lyset over marinen en formiddag på vei til jobb. Viktig å ta inn de glimtene av sol man får nå i november.

    – Å oppdage at Jonas Alaska sitt nye album, Girl, lå i Spotify fredag morgen. Perfekt start på helga. Fra å være litt skeptisk til den nye retninga hans, har jeg blitt relativt overbevist. Vil danse til dette i vinter.

    – En kald morgen da hadde noen lagt igjen en hilsen i busskuret.

    – Sola som akkurat dukker frem under skyene før den går ned. Et sånt øyeblikk som ikke lar seg fange så godt fra et bussvindu, men som er verdt å spare på likevel. Fulgt av en tanke om at det hadde vært fint med en ettermiddag i marka, med solnedgang og kakao på termos.

    – Inneversjonen av novemberlys – gresskargnocchi med en solid klatt smør. Med tente stearinlys mot mørke vinduer og siste rest av eple- og aroniasafta jeg kjøpte i Askim i sommer med høstens søndagsmiddager i tankene.


  • Jeg var i Oslo sist i begynnelsen av mars 2020. Mamma og jeg gikk på teater, spiste middag med lillebror. Det var snø i gatene og allerede sprit på kafeene, men likevel en helt annen stemning enn det skulle bli det neste halvannet året.

    Da Norge åpna igjen kjente jeg at jeg ville tilbake – treffe venner, drikke øl. Leve litt. Så etter ei lita uke på østfoldsbygda i begynnelsen av oktober, tok jeg toget inn til hovedstaden. Vi innleda helga med å danse i Spikersuppa, og jeg føler det satte standarden for resten.

    Men akkurat lørdag formiddag var jeg alene i byen. Jeg gikk i den nye kåpa mi, med kamera over skuldra, trøtt og glad, og på vei til Botanisk hage på Tøyen. Det er fremdeles favorittstedet mitt i Oslo, seks år etter at jeg var der for første gang. I hvert fall er det det beste stedet å være på egenhånd en litt sliten lørdags formiddag med skyfri himmel.