Det er så fint når høsten kommer å ha noe å se tilbake på. Landskap i vakre solnedganger, et morgenbad, glimt fra en storbyferie. Og det fine er jo, at det er så enkelt nå, når du kan ha kameraet med i lomma. Bare knipse i vei og se at bildene legger seg i ei stripe på mobilen. Og så enkelt å ta bildene frem igjen, enten man skal legge dem ut på instagram, ha lysbildefremvisning for slekt og venner eller bare spare dem til en dag man vil mimre.
Det er dessuten ikke så mye som skal til før bildene på mobilen blir ekstra bra, og derfor tenkte jeg at jeg kunne dele noen av mine tips – ganske grunnleggende, men det kan ha så mye å si for resultatet! Jeg tar mobilbildene mine med iPhone, og som oftest både fotograferer jeg og redigerer i appen VCSO (selv om den har blitt helt håpløs etter at den ble oppdatert nå nylig). Dere finner meg på Instagram som @kristinegraneng.
1. Se hvordan lyset faller
Det viktigste man har når man skal ta et bilde er lyset. Derfor er også det viktigste man må gjøre når man vil ta et godt bilde å se hvordan lyset faller – spesielt hvis man skal ta bilder av mennesker. Sollys kan lage temmelig slitsomme skygger i ansiktene på folk. Ta heller bilder i motlys – eller aller best, når sola er i ferd med å gå ned og lyset er sånn gyldent, mykt.
2. Ta styring over lyset
Noe av det mest trøblete med å ta bilder med mobilen er at man ikke har like god kontroll på hvor mye lys man slipper inn. I VCSO, og sikkert en del andre kamera-apper, kan man i hvert fall styre eksponeringa, altså hvor mye lys man slipper inn, til en viss grad og det er supert for å sørge for at det man har lyst til å ha fokus på i bildet enten blir lyst nok eller mørkt nok. Er det mye lys, er det fort gjort at forgrunnen og motivet blir altfor mørkt hvis mobilen får bestemme – da gjelder det å ta litt styring.
Eksempel på bilde som kunne blitt veldig mørkt hvis eksponeringa var stilt inn etter himmelen og ikke forgrunnen.
3. Bruk linjene til å plassere motivet
De fleste av oss liker å se på noe som er ryddig. Og da mener jeg ikke sånn «har flyttet rundt på alle møblene, kjøpt blomster og plassert ting liksom-tilfeldig i bakgrunnen»-ryddig, men ryddig som i ryddig komposisjon. Først og fremst handler det om å se linjene i bildet. Stort sett er det jo også faktisk linjer i kamera-appen òg (hvis de ikke er der, må du finne ut hvordan du kan skru dem på). Da er det veldig greit! En tommelfingerregel er å plassere hovedmotivet enten i midten eller i et av skjæringspunktene (der linjene treffer hverandre), sånn som her:
Her er motivet plassert i skjæringspunktet nede til venstre.
4. Rette horisonter og mye luft
Og når vi først er inne på linjene – horisonter bør aller helst bør være rette. Det er så ofte jeg kommer over bilder som kunne vært utrolig fine men nesten får litt kløe av at horisonten ligger på skrå. Det er så fort gjort å rette på ved å snu litt på bildet hvis man først har tatt et som ikke er heilt beint.
Samtidig synes jeg også det er fint når det er mye luft i bildet – heller litt mer himmel enn for lite!
5. Bevegelse inn mot midten
Noe annet jeg synes har mye å si, er om motivet er på vei inn eller ut av bildet. Hvis du tar bilde av et menneske, kan det se bedre ut hvis han eller hun vender seg inn mot midten i stedet for ut av bildet.
(Når punkt 3, 4 og 5 er sagt – det er selvsagt veldig lov til å leke seg med komposisjon og linjer også, men hvis man først behersker grunnprinsippene, blir det veldig mye enklere å se hva som blir bra!)
6. Flytt på deg
Står det en irriterende stolpe i veien? Er ikke landskapet fullt så fantastisk som du kan tenke deg? Ofte handler det bare om å flytte på seg – et nytt perspektiv kan gjøre veldig mye med et bilde. Samtidig er det ikke alltid så lett å se hva du får med på bildet ved første øyekast, så det kan være lurt å ta en ekstra titt på bildet for å se hva du har lyst til å ha med og ikke (skriver meg dette bak øret selv også).
7. Øv, øv, øv
Det som kanskje er aller finest med mobilen, i tillegg til at den er så lett tilgjengelig, er at det er veldig fort gjort å slette et bilde og ta et nytt. I fotografering som ved det aller meste annet her i verden er det øvelse som skal til for å bli god – hvorfor ikke bruke sommeren til å trene litt ekstra og prøve ut nye ting? Det aller mest verdifulle man øver på når man tar bilder, synes jeg dessuten er det å lære seg å se ting rundt seg på en ny måte. Det er så mye fint der ute som er verdt å få med seg, uansett om man fanger det på film eller ikke.
Har dere noen smarte tips når dere tar mobilbilder? Hvilke apper bruker dere? Hvilket bilde er dere mest fornøyd med? Del gjerne i kommentarfeltet!
2 kommentarer til “7 tips til bedre mobilbilder”
Du har en utrolig fin instagram, liker også veldig godt den nye (bygdaglimt). Finfinfin!
Tusen takk, Lise-Marie! Så koselig å høre :)