Hvordan lære språk

I går fikk jeg brevet. Dessverre var det ikke brevet fra Galtvort som kom 13 år for sent. Det var brevet som sa at jeg offisielt har fått plass på Ludwig-Maximilians Universität i München. Og det er kanskje ikke trolldom og magi, men det blir definitivt et lite eventyr likevel!

Det er ikke lenger siden enn et år og et halvt at jeg grua meg til å snakke tysk i timene på NTNU. Nå skal jeg plutselig flytte til Tyskland i et halvt år! Noen ganger lurer jeg på hva som egentlig bor inne i meg, for et sted her inne er det noen som frivillig kaster meg uti ting som får hjertet til å hamre, håndflatene til å bli svette og som får meg til helst å ville gjemme meg under dyna og vente til alt går over. Men takk og pris for at det er sånn, for ellers tror jeg livet ville vært kjedelig.

Nå er det bare ei uke og én måned til jeg drar, og da er det virkelig på tide å friske opp tysken igjen. Her er mine tips for hvordan man kan lære språk på en hyggelig måte:

Les bøker (du har lest før)

Det er alltid greit å ha en unnskyldning for å lese favorittbøkene om igjen! Jeg starta å lese Harry Potter på tysk da jeg begynte å ta tysk på universitetet. Jeg synes det er ganske genialt, for da skjønner jeg hva som skjer fordi jeg kan historiene fra før av, også er det enkelt å plukke opp enkeltord. (Når jeg er ekstra flink bruker jeg å streke under nye ord med blyant og skrive det norske i margen.)

Selv om det kan være hakket vanskeligere, kan det også være en idé å lese bøker man har sett filmatiseringer av, så lenge de er relativt lettleste. I fjor leste jeg Der Vorleser òg (som jeg skrev om her).

Duolingo

Favoritt-appen min! (Bortsett fra Instagram da.) Jeg tror jeg er litt disponert for spilleavhengighet, så Duolingo er helt perfekt for å kanalisere det til noe forholdsvis fornuftig. Her kan du velge mellom mange språk (jeg har tysk, fransk og spansk, men de to siste går det litt sakte med…) som du lærer ord og uttrykk i forskjellige kategorier på. Det er både glose-, oversettings-, diktat- og snakke-oppgaver. (Snakkeoppgavene er litt kleine hvis du ikke er alene da.) Det går til og med an å konkurrere med andre (jeg har dessverre ikke noen å spille med, men hvis noen vil legge meg til heter jeg kristine.g8)!

Et tips hvis du er helt i nybegynnerfasen er å bruke nettversjonen, for da får du ekstra informasjon om grammatikkregler og sånt som kan være veldig kjekt.

Se barne-tv

Høsten 2014 hadde jeg et fast morgenrituale med å se på nyhetssendingene til ZDFtivi, som er barneprogrammet til den tyske tv-kanalen ZDF. De har utrolig bra animasjonsfilmer som forklarer saker greit (Dagsrevyen kunne godt hentet litt inspirasjon herifra!), og jeg synes det er en kjempelur måte å få inn ord på tema som er rimelig dagsaktuelle på. Dessuten er det alltids greit å bli oppdatert på hva som skjer i verden (jeg lærte blant annet at det finnes en jediskole i Chile – kjekt å vite!).

Del gjerne hvis dere har noen tips!


Kategorier:

9 kommentarer til “Hvordan lære språk”

  1. Tusen takk for så gode tips! Jeg prøvde faktisk å lese Harry Potter på fransk, men kom meg bare noen få sider inn i det første kapittelet, det ble rett og slett for avansert. Men jeg har nå lastet ned appen du tipset om (og lagt deg til, juhu!), så forhåpentligvis kan jeg friske opp i den lille fransken jeg lærte på ungdomsskolen, og forhåpentligvis åpne en dør for å lære meg enda mer. Jeg har virkelig lyst til å kunne konversere på fransk, det hadde vært fantastisk.

    • Det gikk veldig treigt med meg og i starten, men kommer seg med litt trening ;) Lykke til med duolingo da!

  2. Takk for tipset om å lese bøker jeg har lest før. Tror jeg skal prøve å få bestilt Harry Potter på vietnamesisk når jeg kan språket nok ;).

    DuoLingo er en super app — når den virker. Vietnamesisk-kurset deres var dessverre ganske dårlig, og jeg følte ikke det lærte meg noe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.