Ut av romjulsdvalen

God jul og godt nytt år!

Det er den aller første dagen i tjuenitten. Ute er det som om fyrverkeriet og feiringa i natt har vekket til live naturkreftene. Uværet herjer – taket på fuglebrettet har flydd avgårde igjen, slik det alltid gjør når det stormer, fjorden er hvitstripete, og regnet pisker mot vinduene. Men inne er det søvnig og langsomt. En perfekt dag for å ligge på sofaen og tenke over året som har vært og året som kommer.

Denne jula har jeg feira her på gården med svigerfamilien. Vi har jo ei julestue i den gamle trønderlåna vi bor i – med broderte dompapper hengende på vegger med håndmala border. Da må vi passe på og fylle den med folk på denne tida av året. De kom til julegrøten på julaften ettermiddag og dro igjen andre juledag. I romjula har Petter vært i fjøset, men innimellom har vi spilt Ticket to ride, vært på julebesøk og ligget på sofaen og knekt nøtter. Akkurat slik romjula skal være. Passe lat og bedagelig.

Likevel er det kanskje dagene før jul jeg liker aller best. Alle forventningene og forberedelsene.

Uka før jul bakte jeg en kilo pepperkaker og trodde aldri jeg skulle bli ferdig. Jeg fylte de gamle kakeboksene. Svartkatta var med da jeg henta dem på stabburet. Boksen med småfuglene er nok favoritten til oss begge.

Se, Marikken, det snør!

Adventskalenderen min i år hadde bare sytten kapittel. Da den tok slutt de siste dagene før jul, fant jeg frem Se, Marikken, det snørDen er så fin med blåtime gjennom hele boka, hest og slede og snø på alle tak.

Pølselaging

Det ble pølser til jul i år også. Petter og svigermor lager ordentlig gode pølser med elgkjøtt og maltøl, og de blir bare bedre og bedre for hvert år.

Bittelillejulaften dro vi ut i juletreskogen med gløgg og lussekatter i sekken og henta hjem årets heldige utvalgte. Nå står det og glitrer i stua og har omtrent ikke rydd.

Og i vinduskarmene står sviblene og blomstrer nå så det lukter jul i hele huset fremdeles. Heldigvis er ikke jula helt over før 13. januar – tjuendedag Knut, jager jula ut. Jeg holder fast så lenge jeg kan, for jammen trengs det grantrær med lys og blomstrende svibler i den mørkeste tida på året.

Men nå er det kanskje på tide å komme seg ut av romjulsdvalen og inn i det nye året. Håper dere har hatt ei riktig fin jul og har en flott nyttårsdag!


Kategorier:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.