En guide til München

München. Det er rart å tenke på hvordan en by som føles så langt borte kan ha vært hjemmet mitt i et halvt år – men slik var det jo! München er kanskje ikke den byen de fleste vurderer å dra på ferie til, med mindre man skal på fotballkamp, men det er absolutt en by å bli glad i. Aller helst bør man dra på besøk en gang mellom mai og oktober, når man kan kjøpe breze og øl og sitte ved Eisbach og se på folk som lufter hundene, når restaurantene slår vinduene på vidt gap og man hverken sitter inne eller ute og når man kan gå opp på en topp og se Alpene tegne seg i sola som går ned.

Her er altså mine München-godbiter – sterkt prega av at jeg er nokså glad i små kaféer, iskrem og parker!

Tips: Ha alltid kontanter med! På restauranter og kaféer kan man stort sett ikke betale med kort, og det er kjedelig å finne ut av det når man skal betale.

Kaféer

San Lucas
Augustenstraße 113

Den beste kaffen i München (som jeg har klart å finne i hvert fall). Det er ikke så mange sitteplasser der inne, men hvis det ikke er ledig, kan man kjøpe med kaffe og gå en tur ned til gravlunden like i nærheten (der det er ekorn!).

Café Josefina – Münchenguide

Café Josefina
Augustenstraße 113

Et utrolig koselig sted rett ved San Lucas med bord med fliser og tusenfryd og verdens triveligste barista med snurrebart og fargerike skjorter. Her serverer de også skikkelig god mat.

Café Jasmin
Steinheilstraße 20

Den ultimate bestemorskaféen, som ser ut som om den har vært der siden 20-tallet. Det er så fint å sitte ved det store landskapsmaleriet og drømme seg bort til en annen tid. Det er også store kaffekopper, stoler man kan synke ned i og den beste limonaden på varme sommerdager.

Café Emil
Schellingstraße 143

I det blå huset ligger Café Emil, med sofaer med store fargerike puter og plasser i vinduene. Her brukte jeg å sitte på ettermiddagene og arbeide i blant, mens jeg hørte på den fine musikken de spilte over anlegget og de bak disken som pludret. De har dessuten vafler! <3

Kristine Graneng – Münchenguide

Maelu
Theatinerstraße 32

Fancy konditori med kaker man kan stå og sikle over i en liten evighet. Regn med å bruke lang tid på å bestemme deg for hva du skal ha.

Kristine Graneng – Münchenguide

Patolli
Sendlinger Straße 62

Trivelig lite sted nede i byen der det som regel er ledig plass, uten at jeg helt kan forstå hvorfor. Om dagen kan man sitte inne eller ute, alt etter vær, og spise sjokoladekake og drikke kakao, og om kvelden kan man sitte i en koselig krok og drikke godt øl eller en drink.

Kristine Graneng – Münchenguide

Backspielhaus
Süddliche Auffahrtsallee 77 / Jägerstraße 2 / Georgenstraße 41

Etter min mening kan man ikke ha vært i München uten å ha spist en Laugenhörndl, en slags salt croissant. Det har de blant annet på Backspielhaus, en bakerikjede man finner litt overalt i byen. Man kan for eksempel stikke innom den like ved Nymphenburg Slott og kjøpe med seg noe for å spise i slottsparken.

Restauranter

Da jeg skulle skrive denne delen, innså jeg hvor lite jeg egentlig spiste ute i München, men her er et lite utvalg med de jeg kan anbefale! Tyskerne spiser som regel rundt sju, så kommer man før er det som regel ikke noe problem å få et bord, men skal man spise senere, kan det være lurt å reservere. Stort sett kan man gjøre det på nettsidene til restaurantene.

Takumi
Heßstraße 71

Japansk restaurant som ligger like ved der jeg bodde. Det er alltid så mange japanske menn i dress der, noe som jo må være et godt tegn, og de har ramen, som jeg dessverre aldri rakk smake, skal være veldig god.

Nasca
Enhuberstraße 1

Helt klart den fineste restauranten jeg var på i München, med veldig overkommelige priser og utrolig god peruansk mat!

Kristine Graneng – Münchenguide

Zeitgeist
Türkenstraße 74

Kafé/bar/restaurant med noe for enhver smak. Jeg har spist burger der to ganger – den får tommel opp!

Riva Tal
Tal 44

Den beste pizzaen jeg spiste i München! Også veldig koselig og stemningsfullt lokale med en egen bar-del.

Atzinger
Schellingstraße 9

Skal man spise bayersk mat, er det absolutt denne jeg vil anbefale! Koselig både innendørs og ute i bakgården, og mat som er temmelig god til å være bayersk!

Is

Kristine Graneng – Münchenguide

Der verrückte Eismacher
Amalienstraße 77

Denne iskaféen er inspirert av Alice i Eventyrland og lever virkelig opp til navnet sitt. Interiøret er helt crazy, med fluesoppbord, store fargesprakende malerier på veggene og tronstoler, de som står i kassa er virkelig på og issmakene er også helt på styr. Smakene veksler, men som regel finner man sånt som øl, leberkäse, sviske. (Heldigvis også mer normale smaker som ferrero rocher, kinder bueno og forskjellig frukt.)

Ballabeni
Theresienstraße 46

Den mer elegante motparten til Der verrückte Eismacher, med smaker som sjokolade og ingefær, rose, oliven og mer klassiske issmaker (hasselnøtt! <3). Her er det alltid kjempelang kø, men ventetida er ikke så lang og det er virkelig verdt det. I tillegg kan man se inn på kjøkkenet der de lager isen – koselig!

Kristine Graneng – Münchenguide

Buongiorno Eiskafé
Richard-Strauss-Straße 35

VERDENS BESTE PISTASJIS!! I hvert fall Münchens beste, den får du her. En koselig liten iskafé med italienske eiere som ler godhjerta når du velger rare smakskombinasjoner.

Eis Center Gelati
Schellingsstraße 48

En liten iskiosk i Schellingstraße med veldig trivelige folk, selv om jeg alltid sleit med å kommunisere med han bak disken fordi jeg snakket norsk-tysk og han italiensk-tysk. Münchens andre beste pistasjis!

Parker

Kristine Graneng – Münchenguide

Kristine Graneng – Münchenguide

Botanischer Garten 

Den botaniske hagen i München er fantastisk! Ute finnes det en rhododendronhage, store, gamle trær, mystiske overgrodde ganger og velpleide tulipanbedd. I tillegg er det store veksthus der man kan forville seg til alle mulige verdensdeler.

Inngang koster rundt 4 €. Den botaniske hagen ligger dessuten ikke så langt unna Nymphenburg Slott, så når man er ferdig, kan man gå seg en tur dit.

→ Botanisk hage med mamma, del 1: Uteområdet
→ Botanisk hage med mamma, del 2: Veksthusene
→ Trønderjenter i botanisk hage

Kristine Graneng – Münchenguide

Olympiaparken

Olympiaparken ble bygd til OL i -72 og består av kunstige innsjøer og topper – så fascinerende, men også en veldig fin park. Det ligger en masse severdigheter jeg aldri rakk å få med meg i området òg, blant annet BMW-Welt, Sea World og selvsagt Olympiatårnet som er det høyeste bygget i byen. Om sommeren er det også utekino, der det stort sett bare er å kjøpe billetter i luka. Den fineste solnedgangen i München får man på toppen av Olympiaberget.

→ Måneskinn på Olympiaberget
→ En tur i Olympiaparken

Kristine Graneng – Münchenguide

Luitpoldpark

Denne parken snublet jeg over ved en tilfeldighet en ettermiddag jeg var ute og gikk. Luitpoldparken ligger like ved Olympiaparken, men er mye roligere og har blant annet en lekeplass med labyrint i tillegg til en topp med god utsikt over byen.

Kristine Graneng – Münchenguide

Englischer Garten

Den største parken i Tyskland. De fineste delene synes jeg ligger helt sør, langs Eisbach. Nederst i parken kan man se surfere som surfer på en bølge i Eisbach stort sett hele tiden, og litt lenger oppe er det et stort område der det alltid er fantastisk fint lys og man kan ha piknik og til og med bade litt hvis man vil.

→ Påskeeggjakt i Englischer Garten

Westpark

Stor, stor park som har så mye bra: et amfi, der det er utekino om sommeren (Måne- og stjernekinoen – hørt noe så fint?), en japansk hage, og aller viktigst – skilpadder!!

Biergarten

Man kan ikke dra til München uten å besøke en biergarten (=ølhage) og drikke en Maß (=liter). Konseptet er ganske enkelt: ta med egen mat, kjøp drikke. De fleste selger riktignok også mat, slik som forskjellige typer pølse og schweinshaxe. Og selvsagt breze, kringle! Biergartener ligger overalt, men her er noen av mine favoritter.

Kristine Graneng – Münchenguide

Biergarten i Luitpoldpark
Brunnerstraße 2

Uten tvil min største favoritt! Denne har mer restaurantpreg og ligger ved en del andre restauranter, men er like fullt en biergarten. Den er langt ifra like mye besøkt som en del av de andre, og når magen er full, kan man gå en tur på haugen i parken og kanskje få et glimt av alpene i solnedgangen.

Löwenbräukeller
Nymphenburger Straße 2

En av de tradisjonelle bryggerihallene som også har en biergarten utenfor. Her går det til og med an å sitte når det regner, for det er presenninger over – også har de skikkelig god johannisbeerschorle, som er en blanding av mineralvann og solbærsaft! Mmm.

Kristine Graneng – Münchenguide

Chinesischer Turm
Englischer Garten

Biergarten ved det kinesiske tårnet i Englischer Garten er en av de mest besøkte biergartene, men har like fullt mer enn nok plass. Innimellom spiller det også ompa-orkester i tårnet, hvis man føler behov for å oppleve det (instituttet – og biblioteket – mitt lå like ved, så jeg fikk mer enn fylt mitt behov for bayersk ompamusikk i løpet av sommeren).

Severdigheter og museer

München – Marienplatz

Petersturm

Er du som meg og liker å få oversikt over byen du er i, er Petersturm, tårnet i St.Peterskirka, en god start. «Alter Peter», som den også blir kalt, ligger like ved Marienplatz. Det koster noen euro og trappetrinn å komme seg opp, men utsikten fra toppen er virkelig verdt det. Derifra kan man se fra hele byen – fra Olympiatårnet i den ene retningen og helt til alpene i den andre om man er heldig og har været med seg.

Kristine Graneng – Münchenguide

Kristine Graneng – Münchenguide

Pinakotekene

I museumsdistriktet ligger både det gamle, det nye og det moderne pinakoteket like ved hverandre. Min favoritt er helt klart det nye, der man blant annet finner bilder av Van Gogh og Monet, men hvis man er der på en søndag, kan man likså godt ta en tur innom alle, for det koster bare 1 € i inngang for hver. Det er også fine kaféer i pinakotekene, særlig den i det moderne.

→ Det nye pinakoteket
→ Det moderne pinakoteket

Kristine Graneng – Münchenguide

Schloss Nymphenburg

Et slott i barokkstil med svanedammer og en utrolig stor hage. Jeg har ikke vært inne i slottet, og har hørt at det ikke skal være så spennende, men det er så fint å gå tur i hagen en søndag for å se på statuene og på fuglene.

→ Nymphenburg Slott i slutten av april

Kristine Graneng – Münchenguide

Münchner Residenz

Den kongelige residensen nede i sentrum, ved Odeons Platz. En labyrint av rom, det ene mer fantastisk enn det andre. Her går det godt an å få fylt opp kvoten for mektige malerier og prangende dekorasjoner for ei stund.

→ Münchner Residenz

Kristine Graneng – Münchenguide

NS-Dokumentationszentrum

Museum om nazismen i München som ble åpnet for et par år siden. Mellomkrigstida og tida under andre verdenskrig er en veldig viktig del av historien til byen. Utstillinga trekker også linjer helt frem til i dag. Guiden vi hadde da jeg var der med en av studentorganisasjonene var dessuten fantastisk flink.

Dachau

Like utenfor München ligger konsentrasjonsleiren Dachau, som var den første konsentrasjonsleiren som ble åpnet av nazistene. Mange av bygningene er ikke der lenger, men i hovedbygningene er det laget et museum med blant annet filmfremvisning.

→ Dachau

Butikker

The Munich Readery
Augustenstraße 104

En brukthandel for engelske bøker som er herlig mørk og mystisk med gjemte skatter i alle kriker og kroker. Så fint å trekke inn lukta av bøker og sette seg ned i en av skinnlenestolene for så å betale for en av skattene til engelskmannen i kassa og ta den med hjem.

texxt
Sendlingerstraße 24

Om man er ute etter tyskspråklige bøker er texxt et godt tips. Der finner man bøker som ikke selges i vanlige bokhandler, enten fordi de er mangelvarer (men fullt leselige!) eller restopplag.

Kristine Graneng – Münchenguide

Viktualienmarkt

Stort matmarked der man kan finne alt mulig godt. Mitt beste tips er å kjøpe akkurat det man har lyst på og så finne seg et bord i biergartenen midt i markedet.

Kristine Graneng – Münchenguide

Eataly
Viktualienmarkt 15

Eataly er en stor italiensk mathall som ligger i den ene enden av Viktualienmarkt. Den er ganske så fantastisk, med et stort butikkområde og mange små serveringssteder. Anbefaler å spise foccacia omtrent midt i hallen og gå til konditoriet i enden og kjøpe små desserter til kaffen etterpå, før man kjøper med seg noe godt hjem.

 

Dette er altså mine beste steder i München! Skriv gjerne en kommentar hvis dere har tips å tilføye.


Kategorier:

5 kommentarer til “En guide til München”

  1. For en fantastisk guide, med flotte bilder! Har kun vært i Berlin, men etter seks år med tysk på vgs burde jeg kanskje tatt turen til Tyskland igjen. Munchen frister! Ser ut til at byer som Munchen, Dresden og lignende er litt mer inspirerende enn Berlin, men det er kanskje smak og behag. :)

    • Har hørt både at Berlin skal være en veldig spennende by og òg at Dresden skal være veldig fin, men har stort sett ikke vært så veldig mange andre steder i Tyskland enn i Bayern. München anbefales absolutt :)

  2. Kjempefin guide Kristine! Kan anbefale Sea World, det var stas! Selv for fire voksne.
    Julemarkedet kan også anbefales, veldig koselig og god stemning! Fikk også oppfylt drømmen om å spise varm kastanje (men godt var det ikke).

    • Åå, kjenner det var litt synd at jeg ikke fikk oppleve München rundt juletider, men jaja – kan ikke få med seg alt heller ;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.