En prat om julemusikk med Ada

For meg handler julemusikken aller mest om minner. Når jeg hører Paint Christmas White av Christian Ingebrigtsen er jeg tilbake på videregående og de dagene i desember da vi til julekonserten hans i speilrommet. Og når jeg hører på Bryan Adams sin Christmas time tar det meg tilbake til i gymsalen på ungdomsskolen. Det er juleavslutning, og jeg spiller gitar sammen med guttene i klassen, mens resten står oppe på scenen og synger. There’s something about Christmas time, something about Christmas time, that makes you wish it was Christmas everyday.

Det blir fort de samme sangene jeg hører på om og om igjen. Sanger med klare minner. Kanskje legger jeg et par nye melodier til repertoaret hvert år, men det er stort sett de gamle som får det til å krible litt ekstra i magen. Når Alf Prøysen synger Romjulsdrøm, når klokkespillet åpner Jul i Skomakergata, da kjenner jeg det nærmer seg jul.

Så i år tenkte jeg at jeg skulle be om tips for å finne noen nye favoritter. Jeg har tatt en prat med Ada Arnstad om julemusikk.

Ada Arnstad

Er det noe julemusikk som passer aller best i starten av desember? Som man liksom kan varme opp med?

Første og viktigste regel for julemusikk er at du ikke får høre på den før 1. advent eller 1. desember – datoen som kommer først av de to. Regel nummer to er å sortere ut hvilke sanger som er greit å høre på i adventstiden og spare de ypperste og mest hellige sangene til julefeiringen. I førjulstida hører jeg på mye som er tilknyttet julekalendrene, for eksempel Snøfall eller Blåfjell-musikken. Ellers er det jo utrolig mange av julesangene som er mindre høytidelige som for eksempel Fairytale of New York eller tolkninger av de klassiske sangene.

Hva er musikken som irriterer deg aller mest i desember? Jeg holder på å forgå hver gang jeg hører Paul McCartney sin Wonderful Christmastime. Helt forferdelig. Men så hører den liksom til likevel.

Altså: Do they know its Christmas av Band Aid. Teksten er jo hårreisende ukorrekt. For å nevne noen få av mange eksempel i teksten: “Where the only water flowing is the bitter sting of tears”, “Where nothing ever grows, no rain nor river flows”.

Verdens neststørste kontinent med et mangfold av natur, mennesker og historier, hvor økonomien vokser, det finnes regnskog, tropiske områder og hvor verdens lengste elv finnes! Det blir fremstilt som en monoton og grusom ørken hvor alt er elendig og menneskene er helt avhengig av vår vestlige hjelp. Det en simpel fremstilling, og jeg tenker hvor fryktelig irriterende stereotypen er. Jeg blir fornærmet hvis noen tror jeg er fra Trondheim liksom.

Klementin og kaffe

Har du noen guilty pleasure?

Egentlig ikke, alt er tillat i jula. No guilt, lots of pleasure! Men nærmest er kanskje Christmas Duel med The Hives og Cyndi Lauper, som jeg irriterer meg over å like siden den har «stjelt» deler av konseptet til Fairytale of New York. Men den er så fengende at den må være med!

Kan du gi meg fem tips på noen skjulte skatter? Sånne sanger som få veit om, men som du synes alle burde høre?

Jeg er ekstremt glad i rolige, melankolske sanger så det blir nok overvekt av de. Jeg vil tipse om

Det du aldri sa med Ida Jenshus, tekst av Åge Aleksandersen.
En tekst som ikke nødvendigvis handler om jul, men for meg har det blitt en av de viktigste julesangene.

Mitt hjerte alltid vanker med Bugge Wesseltoft.

Snön föll av Svante Thuresson.

önska dig en stilla natt av Bo Kaspers Orkester.
En tekst med tunge refleksjoner.

This December av Ine Hoem.
Fortsatt en noe melankolsk tekst, men upbeat melodi som brukes for å gire opp til hvert julebord.

Blir det tid til noen julekonserter i år?

Dessverre, tiden strekker ikke til. Men jeg rakk å se Nøtteknekkeren på Den Norske Opera & Ballett for første gang. Anbefales!

Korsfjorden

Hvilke tekstlinjer synes du er de aller fineste?

Det må bli den gode og klassiske introen på Nordnorsk julesalme:

”Velsigna du dag over fjordan.
Velsigna du lys over land.
Velsigna de evige ordan
om håp og ei utstrakt hand.”

Når klokka slår fem julaften og freden senker seg, hva hører du på da?

Da hører jeg på The Christmas Song med Aretha Franklin, O helga natt med Jussi Björling eller Adeste Fideles med Frank Sinatra.

Og hva er din favoritt av de gamle, klassiske sangene? De man synger på juletrefest og når man går rundt treet?

Deilig er jorden er en fantastisk sang. Utrolig vakker. Det må være min favoritt.

 

God tredje søndag i advent! Og, hvis dere vil den skal være ekstra god, kan dere gjøre som meg og høre på Ada si adventsliste.

LagreLagre

LagreLagre


Kategorier:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.