• Det er adventspynta i vinduet. Ikke den fineste adventspynten – ikke snøhvitt og mykt slik det var forrige helg – men stjerna vår lyser ned mot regnvåte gater i Trondheim på denne siste novemberdagen i dette merkelige året. Det lukter nyskrella klementin her inne. Det lilla lyset vi tok frem i går brenner på stuebordet. Det er desember om bare et øyeblikk.

    Det tok meg ei lang stund å forstå at det var november. Det er som om hele året er et stort kaos av dager og måneder som går i surr. Bare en jevn flyt av arbeidsdager og smitteverntiltak. Ikke så mye som bryter opp – ingen helgeturer, ingen store markeringer. Og når heller ikke været der ute er helt innstilt på riktig tid, blir det vanskelig å holde tritt.

    Men når desember nå står på trappene, er jeg fast bestemt på å markere overgangen med brask og bram. Det skal ikke være tvil om at i morgen starter adventstida. I år blir det frokost på sofaen mens vi ser på årets adventskalender på NRK, med krydderte og en klementin til dessert. I år er året da julekortene skal bli sendt i tide og jeg treffer på mengden pepperkakedeig. Vi skal danse til Putti Plutti Pott mens vi lager middag. Og om ikke vi kan invitere hjem på rødvinsgløgg i år, så får det bli risengrynsgrøt og adventskos over zoom.

    På jakt etter ei bok å starte desembermorgenene med? Her finner du tips.


  • Jeg sitter i høstmørket med en stor kopp te og lunken gresskarpai med krem, og i kveld har jeg begynt å se The Crown igjen mens jeg venter på den nye sesongen som starter søndag. Det blir skikkelig seriefest den kommende uka! Først tilbake til dronning Elizabeth og den britiske kongefamilien. Så et gjensyn med Lyra og Pan i sesong to av Den mørke materien. Det er godt å ha noe å se fram til nå når det blir mye tid hjemme igjen.

    Det er vel neppe bare jeg som har sett flere serier enn vanlig i år – som har hatt ekstra behov for lettvint virkelighetsflukt. Jeg har sett igjen noen gamle klassikere (Glee – får meg alltid i godt humør!), men har også oppdaga noen nye perler.

    Mrs. America (HBO) er kanskje den største favoritten i år. Om kvinnebevegelsens i USAs kamp for å få vedtatt Equal Rights Amendment på 70-tallet – og om de konservative kvinnene som kjempa mot. Så spennende å følge kampene innad i de to leirene. Og persongalleriet er fantastisk – Cate Blanchett som Phyllis Schlafly? Utrolig.

    I The Plot Against America (HBO) vinner nazisympatisør Charles Lindbergh presidentvalget i stedet for Roosevelt i 1940. Vi følger familien Levin som bor i New Jersey, i et USA der antisemittismen får stadig større spillerom og fotfeste. Det er en skremmende serie, og ikke minst alltid aktuell, men særlig i ei tid der det ikke er like gitt at demokratiet står så stødig.

    Mer politisk drama, takk. Jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke har sett Borgen (Netflix) før? I første episode vinner Birgitte Nyborg overraskende valget og blir statsminister for det liberale partiet i Danmark. Det er politiske intriger og spill, men på et nivå som er akkurat passe for min smak – et slags edruelig, skandinavisk House of Cards.

    Men man jo ha noe først og fremst koselig å titte på også, og det er svenskene gode på – herlige kostymedrama! Vår tid er nå (Viaplay) er historien om familien Löwander og restauranten Djurgårdskällaren som starter med et kyss i fredsrusen etter andre verdenskrig og går flere tiår frem. Mycket bra!

    Ta også en titt på serietipsene mine fra i fjor for mer å fylle innedager med.

    Hva er deres favoritter i år?