Bokåret 2018

Nå er det på tide å summere opp bokåret 2018 også!

Først litt statistikk for den som er interessert i sånt: I fjor leste jeg 26 bøker. Fem av dem var lydbøker. Av de fysiske (og det er de jeg fremdeles liker best, ingen store endringer på den fronten i året som gikk) var fire av dem på engelsk, mens 17 av bøkene var på bokmål. Nynorskandelen i fjor holder med andre ord overhodet ikke mål. Her er det nødvendig å ta grep i det kommende året!

Men tilbake til det som har vært. Som i fjor og året før der og året før der og året før der igjen har jeg laga ei liste med ulike kategorier for å runde av bokåret.

Årets norske

Tante Ulrikkes vei – Zeshan Shakar

Ei viktig bok om det å vokse opp som minoritet i Stovner, men også om samfunnet vårt forøvrig. Tante Ulrikkes vei er uten tvil det av norsk litteratur som ga meg mest å tenke over i fjor.

Her har jeg skrevet mer om Tante Ulrikkes vei.

Den hemmelige hagen

Årets klassiker

Den hemmelige hagen – Frances Hodgson Burnett

En koselig klassiker! Filmatiseringen av Den hemmelige hagen var en av favorittfilmene mine da jeg var mindre, og i fjor fikk jeg endelig summa meg til å lese boka. Perfekt sommerlesning når man bare vil drømme seg bort til rosehager og små, søte dyr.

Mer om Den hemmelige hagen her.

Går, gikk, har gått

Årets mest relevante

Går, gikk, har gått – Jenny Erpenbeck

I tillegg til Tante Ulrikkes vei er nok Går, gikk, har gått den boka som satte mest spor i fjor. Den er satt til Berlin, der en professor i sitt nye liv som pensjonist forsøker å bli kjent med en gruppe afrikanske asylsøkere med livet på vent. Ei velskrevet og fin bok som rommer mye alvor.

Lengre omtale finner dere her.

Mythos

Årets morsomste

Mythos – Stephen Fry

Denne har jeg humra godt av! Stephen Fry gjenforteller greske myter på lettfattelig vis med en god dose ironiske kommentarer og kulturelle referanser. Elsker å endelig vite hvorfor krokusen heter det den gjør, for eksempel. (Her må jeg innrømme at jeg jukser litt, for selv om jeg begynte på denne for nesten ett år siden, leste jeg ikke de siste sidene før i går.)

Støvets bok

Årets fantasy

Støvets bok: La Belle Sauvage – Philip Pullman

Jeg var i ekstase da jeg fant ut at Den mørke materien får en oppfølgertriologi! Støvets bok er den første av tre og er lagt til tiden da Lyra, hovedpersonen i Den mørke materien, bare var et lite spedbarn. Jeg synes universitet til Pullman er fantastisk – en perfekt blanding av vitenskap, mystikk, maktkamper og herlige barn. Håper på bok to i år!

Simon vs. The Homo Sapiens Agenda

Årets Young Adult

Simon vs. The Homo Sapiens Agenda – Becky Albertalli

Noen ganger tenker jeg at jeg har vokst fra denne sjangeren, men så kommer jeg over ei bok som helt får meg til å glemme den tanken. Simon vs. The Homo Sapiens Agenda er ei herlig bok om Simon som møter en ukjent person på nett, Blue, han endelig kjenner han kan være seg selv med. Men da Simon glemmer å logge av e-posten på skolepc-en og en klassekamerat kommer over e-postene mellom Simon og Blue, er det ikke lenger like uproblematisk. Fin bok!

Her har jeg skrevet mer om Simon vs. The Homo Sapiens Agenda.

Og her finner dere omtaler av to andre bøker jeg likte godt i fjor, men som jeg ikke fant plass til i lista:

Du er så lys – Tore Renberg
Veien hjem – Linda Borren (bok fått fra forlaget)

Hva har dere lest det siste året? Noen favoritter?


Kategorier:

Ett kommentar til “Bokåret 2018”

  1. Tante Ulrikkes vei var kjempebra, og ga meg også en del å tenke på. Synd NRK ikke ville lage TV-serie av den allikevel, for den hadde hatt veldig stor påvirkningskraft. Håper de finner andre interesserte til å realisere det prosjektet.

    Skal sjekke ut de andre bøkene også :) .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.