• Denne uka har jeg flytta ut fra Berg Studentby, der jeg har bodd siden høsten 2012. Jeg er glad jeg tar med meg så mange fine minner. (Jeg er også glad for at sponplate- og betongveggene blir igjen…)

    Denne pusen var ikke så fornøyd med at jeg skal være borte så lenge. Jeg er nok ikke bare fornøyd med å dra jeg heller.

    Jeg, mamma og lillesøster kjørte sakte med flyttelasset fra den ene siden av Fosen til den andre. Her var det noen meter med oppholdsvær. Snødekte trær så langt øyet kan se er forresten på topp ti-lista mi over ting som gjør meg tvers igjennom glad.

    Og fra torsdag kveld har jeg vært hjemme, prøvd å få orden på alle sakene i livet mitt (altfor mye ting!), spilt Yatzy med mamma og vært dårlig taper, tatt lesepauser mens jeg har ventet på vaskemaskina, sett James Bond med lillesøster og pappa og vridd hodet for å finne ut av hva jeg skal ta med i den éne kofferten som skal være med til Tyskland.

    (Det er forresten enda fritt fram for å stille spørsmål og komme med ønsker om hva jeg skal skrive om her – nå har jeg dessuten fått nytt, fancy kommentarfelt som jeg krysser fingrene for at fungerer greit!)


  • Nå er det bare ei uke til jeg drar fra byen min og til en helt ny. Jeg lurer på om München har like mange trivelige kafeer, om gatene er like brede og om folk smiler mer om morgenen når de går til jobb enn her. Og det finner jeg vel snart ut!

    Den siste helga mi i Trondheim var heldigvis skikkelig bra. På lørdag feiret jeg bursdag med så mange fine venner, og i går var en sånn typisk slapp søndag, men vi kom oss ut for å se Some like it hot på ISAK, som ei venninne av meg var med på å sette opp. Er det noe jeg skulle ønske jeg hadde mer tid og energi til i det siste, så er det å dra på konserter og sånt. Det er i hvert fall ikke vanskelig å finne noe bra å dra på her i byen!

    Denne uka blir nokså travel, med flytting og sikkert ganske mange lange klemmer, så enn så lenge tenkte jeg at dere kan få spørre om hva dere vil i kommentarfeltet, så svarer jeg når jeg har tid. Ha ei fin-fin uke!


  • For øyeblikket ligger jeg på sofaen hjemme etter en lang møtedag og mimrer tilbake til første nyttårsdag, da jeg var på tur med pappa, vintersola hang lavt og bakken var helt bar. Nå er det nesten helt hvitt ute, selv her helt ute ved kysten, og jeg lengter sånn etter å ut på ski, selv om post-influensa-kroppen min protesterer ganske heftig mot det. Så i stedet skal jeg betale regninger, skrive under hybelkontrakt, lese litt i ei fin bok og ønske alle dere en fin tirsdagskveld!


  • God fredag, alle sammen! Det var så kjekt at noen av dere delte det dere har gleda dere mest til denne uka – alltid viktig å ha noe å se fram til! Det jeg har gleda meg aller mest til er Daniel Kvammen på Samfundet i kveld. Ellers blir det nok ei rolig helg for min del, men jeg håper det blir tid og energi til litt forsinka bursdagsfeiring og fastelavnsboller.

    Om dere heller ikke har så store planer, så kommer det noen tips til sånt dere kan sjekke ut her. Del gjerne hvis dere har noe å tipse om til meg òg!

    Flora & Frida: Relasjonstips
    Jeg er stadig på jakt etter nye podcaster å høre på når jeg er ute og går, og en av de jeg har funnet til nå er Flora & Frida. Jeg synes det er litt opp og ned hvor interessante episodene er, men denne, der de snakker om relasjoner og sosial kompetanse, syntes jeg var veldig bra! Det finnes jo ingen tid der dét ikke er tema det er aktuelt å snakke om, men da jeg hørte denne var midt i hybeljakt og følte meg passe teit etter å skypa med masse tyskere (særlig fordi jeg hater å småprate om andre ting enn været…), så da var den helt perfekt. Det er så fort gjort å grave seg ned i sine egne tanker om hvordan man forholder seg til andre og hva andre tenker om en, så jeg syntes det var skikkelig fint å høre noen prate om det.

    The Butler
    The Butler handler om Cecil Gaines som jobbet som butler i Det hvite hus under åtte forskjellige presidenter og om det som skjer i USA i løpet av livet hans, først og fremst tar filmen for seg borgerrettighetsbevegelsen: Den starter med Cecil som liten i bomullsåkrene og avslutter når Obama blir valgt som USAs første fargede president. 

    Utgangspunktet for filmen er en ekte historie, om Eugene Allen (se denne artikkelen i The Washington Post), og selv om det virker som om store deler av virkeligheten har blitt gjort om for å passe bedre til filmuniverset, er det en veldig sterk beskrivelse av borgerrettighetskampen. Finnes på Netflix!

    Kjønnsdiskriminering i språk
    Jeg elsker jo alt som har med språk å gjøre, men det er kanskje ikke så ofte jeg tenker så mye over hvilke ord jeg bruker i et større perspektiv enn teksten jeg skriver. Det kan det jo være lurt å stoppe opp og tenke over innimellom. Stine Friis skrev et innlegg om kjønnsdiskriminering i språket for ei stund sida som jeg syntes var spennende. Anbefaler spesielt å se filmen hun linker til!


  • En liten tur på butikken føles ut som en fem timers lang fjelltur. Dagene mine er altså fremdeles verdens kjedeligste mens jeg venter på at kroppen skal finne tilbake til seg selv. Men det betyr i det minste mye tid til å lese! Denne uka har jeg lest ferdig to rosa bøker: den ene mest rosa på utsida, den andre mest rosa inni. To ganske forskjellige bøker, men her kommer noen ord om dem begge i ett innlegg likevel.

    Personar du kanskje kjenner – Synnøve Macody Lund

    Personar du kanskje kjenner starter med historien til forfatteren selv som er på besøk hos faren sin, som hadde en hjerneblødning for ei stund siden og ikke lenger er helt den samme gamle. Der skal hun skrive, om faren, men ender opp med å fortelle andre sine historier. Det er Live, som prøver å forlate kjæresten Eva; det er studenten Mari som innleder et forhold til den mye eldre veilederen sin Eskild; det er Anna, alenemora (som egentlig er forfatteren?). Også henger selvsagt alle disse historiene sammen på en finurlig måte.

    Jeg går rett til konklusjonen: Denne boka likte jeg ikke så godt. For det første, fordi jeg aldri helt fant tråden. Det ble noe litt for rotete over hvordan historiene ble fortalt, og jeg klarte liksom aldri helt å komme inn i noen av dem, kanskje bortsett fra selve rammehistorien om Synnøve og faren. For det andre, er boka skrevet veldig filmaktig, og jeg følte på en måte at det ble ei slags titteboks-bok, at jeg sto på utsiden og så inn hele tiden, uten å helt få grep om hva som skjedde. Men for all del; den hadde også noen veldig fine sekvenser som føltes mye mer nære, særlig skildringene av forholdet mellom Synnøve og faren.

    Blåstrømper: Vi er de nye feministene – Karen Thue og Victoria Wæthing

    Siden jeg leste F-ordet (som jeg skrev bittelitt om her) i sommer, har jeg hatt lyst til å lese Blåstrømper også, som et slags motstykke. Så da gjorde jeg det. Boka er skrevet av to jenter med tilknytning til høyresida i norsk politikk og er på mange måter et slags «finne oss selv som liberale feminister  og ta fra venstresida monopolet på feminisme»-prosjekt der mantraet er kvinner som individ fremfor kvinner som gruppe.

    Jeg synes det er spennende med store tanker, spesielt når de blir satt inn i konkrete sammenhenger. Det er i stor grad denne boka gjør. Den spør hvordan feminismen passer inn i et liberalt tankesett og diskuterer en del saker som kvotering, abort, fødselspermisjon og multikulturalisme ut ifra det perspektivet. Problemet er bare at det er fort gjort å bli politisk fargeblind i et slikt prosjekt, og det synes jeg denne boka bærer preg av, særlig på den måten at den overhodet ikke diskuterer en del perspektiver og fremstiller saker som langt mindre kompliserte enn de er. Da dukker i hvert fall skeptisk-rynka mi opp.

    Mange av de sakene som boka tar for seg, særlig sexkjøpsloven og kvotering, er saker som jeg dessuten synes er ganske i hjel-diskuterte. Heldigvis er det også kapitler som gir mer rom for refleksjon. Jeg synes kapittelet om kulturrelativisme (som handler mye om bruk av heldekkende plagg som burka) og om klima var spennende, mye fordi de ikke var like bastante som de andre.

    Noe av det jeg savnet mest med Blåstrømper var en diskusjon om hvorfor man ikke skal se kvinner som ei gruppe, annet enn fra en ideologisk begrunnelse. Sist jeg sjekka var det i hvert fall noen ganske tydelige fellestrekk ved oss som kaller oss kvinner. Det kommer man vanskelig utenom (selv om jeg selvsagt også er klar over at dét ikke betyr at vi ikke har vidt forskjellige behov og ønsker). Jeg tenker at det må være et viktig startpunkt når man skal diskutere hva som er de viktige kvinnesakene i dag og hva som er de gode løsningene for å sørge for at det ikke skjer diskriminering på grunnlag av kjønn eller lignende.