• God mandag! Uke 8 var jevnt over ikke så verst – vi så Robin Hood og Rai, Rai i Sherwoodskogen på Trøndelag Teater (som var veldig morsomt, selv om det ikke var så superfantastisk hysterisk morsomt som jeg hadde håpet), masteroppgaven ble noen sider lengre og i helga vant jentelaget i Bezzerwizzer. Og denne uka da? Denne uka har jeg også mye fint plotta inn med rosa tusjpenn i kalenderen. Spennende foredrag om klimapolitikk og om Europa, middager og andre treff. Også en tur hjem når det blir helg.

    En liten fugl kviskra meg forresten i øret at det kan være vanskelig å legge igjen kommentarer på innleggene – er det flere som har problemer? Hvis ja, så legg igjen en kommentar og si ifra. Haha, neida. Men send meg gjerne en melding på e-post/instagram/facebook og forklar hva som skjer. Er så hyggelig å høre fra dere, veit dere, så det er fint hvis det fungerer!

    Og så noen koselige små hverdagsøyeblikk fra uka som var:

    Kristine Graneng

    ❋ Et titalls e-poster som starter med Dear Sir or Madam og jeg som går og nynner på Paperback Writer resten av uka mens jeg venter på svar. Litt masterspenning i hverdagen.

    ❋ Bussjåførene som smiler litt ekstra når jeg går på fordi jeg ligner mest på en snømann og bare akkurat klarer å se det gjennom duggete, snøete brilleglass.

    Kristine Graneng

    ❋ Fastelavnsboller. Et lite lager liggende i frysen som bare venter på å bli lagt i ovnen. 100 grader over- og undervarme i ett kvarter, ti minutter i varmluft. Så perfekt sprø mot den myke kremen. Den fastetida får bare være, altså.

    ❋ Kaffe fra Kaffebrenneriet som smaker litt mer vår enn den jeg har drukket siden desember.

    ❋ Å finne frem mandelsjokoladen fra Hellas fra bakerst i skapet, ligge sammenkrølla i senga mens jeg dukker litt dypere ned i tysk kultur. Søndagsfølelse.

    Kristine Graneng

    ❋ Lett, lett nysnø i sporene over tunet en onsdagsmorgen.

    ❋ Hegrene som står alene og helt, helt stille i Bynesfjæra og bare speider utover fjorden.

     


  • Jeg skal ikke klage noe mer over hvor håpløs og vrang Trondheim var forrige helg, for hele denne uka har den trivelige lille byen min vært så magisk. Søndag kveld begynte det å snø, og siden da har det føltes ut som om Trondheim har omfavnet fastelavnskonseptet med hele seg. Bilene har kjørt omkring med melisdryss på taket, jeg har hatt melisdryss i håret og på skjerfet mens jeg har ventet på bussen. Til og med på trærne har snøen fått henge hele uka ut.

    Nå ser det riktignok ut som om været snur igjen, men her er altså en påminnelse om hvor fin byen min kan være, selv på en 18 mm-dag – bare hetta er stor nok, støvlene tette og man kan søke ly med ei kanne kakao på Baklandet Skydsstasjon.

    Kristine Graneng

    Kristine Graneng

    Kristine Graneng

    Kristine Graneng

    Kristine Graneng

    Kristine Graneng

    Kristine Graneng

    Kristine Graneng


  • En veldig etterlengta fredag! Nå tar jeg helg. Skal kjenne snøen som har lagt seg igjen knirke under skoene, høre på podcast på de svingete veiene ut av byen, spille brettspill og heie på nordmenn i skiløypa. Spise enda en fastelavnsbolle eller to.

    Også er det tid for noen tankevekkere igjen!

    Kristine Graneng

    Om Afrika og andre fortellinger

    Alle historiene vi velger å fortelle og hvordan vi velger å fortelle dem – det er så viktig. Den siste tiden har det dessuten blitt så altfor tydelig. Look to Sweden, veit dere. Men det skjer jo i grunn hele tiden, enten det dreier seg om faktiske fakta eller ikke. Hver gang vi snakker om folk vi kjenner og ikke kjenner, om noe vi overhørte på bussen eller som nyhetsankeret sa i går kveld, hver gang avisene omtaler en sak. Så mange vinklinger som er med på å avgjøre hvordan vi oppfatter verden. Denne uka leste jeg en artikkel i BistandsAktuelt om de triste historiene om Afrika, hvordan hovedfokuset ligger på problemene og ikke hvordan de blir løst. Verdt å lese!

    Black Mirror

    Jeg og Petter har til tider noen heftige diskusjoner om sosiale medier (kort oppsummert mener jeg det er helt forståelig og legitimt at folk deler ting som egentlig ikke har allmenninteresse, mens han synes det er noe tøys). Da vi så en episode av Black Mirror denne uka, så var det riktignok hans side av debatten som fikk mer å spille på. Den het Nosedive  (S3, E1) og er lagt til et samfunn der sosial status er helt avhengig av hvor høy rating du har. Finnes på Netflix! Er det noen av dere som har sett Black Mirror og har noen episoder å anbefale?

    God helg da, dere!


  • Jeg fikk spørsmål i kommentarfeltet om jeg kunne skrive litt om hverdagen min som masterstudent, om hvordan jeg strukturerer dagene og om hvordan jeg jobber – og det kan jeg jo!

    Det er jo litt skummelt å bli overlatt til seg selv med en tilsynelatende uoverkommelig oppgave å skrive. Hvor starter man liksom, når man har fem måneder man står helt fritt til å disponere selv? Ikke bare bare å holde seg selv i nakkeskinnet og skape seg noen gode rutiner. Men det er nesten det man må gjøre hvis man har planer om å levere en bra oppgave innen fristen – bare komme i gang, ta noen skritt på veien hver dag.

    Kristine Graneng

    Om å komme i gang og om arbeidsdagen min

    De beste dagene er de når jeg har tid til gode til å stresse ned før jeg drar opp på lesesalen. Aller helst med en kopp kaffe og noen artikler i Dag og Tid eller noen sider i ei bok jeg leser. Derfor ringer som regel vekkerklokka mi en gang mellom seks og sju, så jeg kan starte arbeidsdagen mellom åtte og ni, alt etter når jeg får somla meg ut døra. Jeg jobber aller best på formiddagen, så da er det greit å komme seg opp på lesesalen i rett tid. Dessuten føles det i hvert fall som om man har ekstra god tid til pauser når man er tidlig oppe. Må ha ti-pausen min, finne meg noe å knaske på, henge ute i gangen ved vannkokeren mens jeg venter på å få fylt tekoppen. Også en skikkelig god lunsjpause. Så viktig når hjernen jobber på høygir hele dagen.

    Hvor lange dagene blir varierer mye for min del. Aller helst skulle jeg ønske jeg kunne sitte på lesesalen til fire hver dag, men jeg har en kropp som går i protestmodus når det blir for mye. Da er det bare å høre etter (prøver i det minste å lære meg å gjøre det). Så stort sett jobber jeg til to, kanskje litt lenger, også tar jeg heller igjen noen timer her og der når det passer, enten i helgene eller om kvelden. Jeg tenker det kanskje blir enklere å ha lengre dager etter hvert også, når den mest intensive perioden med lesing er over?

    Kristine Graneng

    Kristine Graneng

    Om å planlegge (og om å gjennomføre)

    De fleste dagene er jeg jo nødt til å fylle selv, selv om det heldigvis er noen dager i blant med veiledningsmøter, kurs og spennende foredrag på universitetet. Stort sett starter jeg uka med å lage en slags plan for hva jeg vil gjøre. Denne uka, for eksempel, så står det at jeg skal gjøre ferdig utkastet mitt til litteraturgjennomgangen, starte med datainnsamling og begynne å lese på tekster til teorikapittelet. Plana mi fyller jeg ut hver dag med mindre oppgaver, som å lese noen artikler eller sende noen e-poster eller plage folkene på biblioteket med spørsmål om hvor jeg får tak i ting. I tillegg har jeg noen større mål, slik som når jeg skal levere de neste utkastene til veilederen min og en dato for når førsteutkastet på hele oppgaven skal inn.

    Hittil har jeg stort sett lest en hel masse og skrevet veldig lite. Det er skikkelig vanskelig å holde oversikten når man skal pløye gjennom så mye. Mange tekster som er relevante og nesten like mange tekster som det føles ut som jeg kaster bort tida si ved å lese. For å holde styr på alt har jeg laget meg et skjema inspirert av Jennifer (min beste studieinspirasjonsblogg!) slik at jeg veit hva som finnes i hvilken tekst, også skriver jeg ut de viktigste artiklene så jeg kan boltre meg med markeringstusj og skriblerier i margen for å merke av det som er mest for relevant for oppgaven. Det gjør livet mitt så mye enklere.

    Det er for så vidt kanskje betegnende for hele måten jeg jobber på. Jeg er et skikkelig vimsehode, tankene bare flyr rundt i et stort virrvarr, og ofte er det bra, men til tider blir det så mange av dem at det er vanskelig å holde styr. Så jeg er helt avhengig av ha en del struktur og retning for ikke å la det ta helt overhånd. For eksempel har jobba masse med skissa mi for å vite hvor jeg er på vei. Jeg lager disposisjoner for hver del av oppgaven, og de forandrer seg hele tiden, men da veit jeg i hvert fall hva jeg har å jobbe mot. Det er kanskje noe av det viktigste jeg har lært hittil òg, at det hele er en skikkelig stor prosess og at prosjektet forandrer seg hele tiden, jo lenger man kommer inn i det. Og det er det jeg synes gjør det så gøy å holde på med! Stadig noe nytt å oppdage, stadig noe nytt å lære!

     

    Les mer: Hvordan overleve eksamen


  • Kristine Graneng

    Onsdag kveld kom Noy fra München, der vi traff hverandre i fjor. Torsdagen regna bort mens vi jobba på universitetet — men fredag morgen, da våkna vi i ekstase over små glipper av blå himmel og solstråler. Og når sola titta frem, da kunne vi liksom ikke annet enn å dra ut på tur med termosen i sekken.

    Kristine Graneng

    Oppholdsværet varte ikke lenge. Bygene kom vellende innover Trondheim, krøp seg innpå Munkholmen og snart hang vanndråpene i lufta.

    Kristine Graneng

    Kristine Graneng

    Ladestien er likevel kanskje aller finest når det er litt vilt. Når bølgene slår mot berget i Korsvika, når vinden rusker i jakka.

    Kristine Graneng

    «Er dette havet?» spurte Noy, men det var bare tåkehavet.

    Kristine Graneng

    Kristine Graneng

    Kristine Graneng

    Så dro vi med oss de våte kroppene våre hjem og drakk kakao og spiste Kvikk Lunsj i stua, for kaldt februarregn kan være i tøffeste laget for både jenter fra Thailand og jenter fra trøndelagskysten.