Bokåret 2016

Tid for å oppsummere bokåret 2016! I fjor leste jeg en hel del bøker, selv om det jo alltids er mange flere jeg gjerne skulle ha lest. Ei god blanding av mye forskjellig ble det i hvert fall: skjønnlitterært og sakprosa, norsk, tysk og engelsk, klassikere og nyutgivelser. Til sammen leste jeg 29 bøker, i følge Goodreads. Med andre ord et pent utvalg for ei lita kåring.

Kristine Graneng

Årets forfatter

Helga Flatland

Jeg falt hodestups for Bli hvis du kan–triologien i år. Det starta med den første boka, Bli hvis du kan, reis hvis du må, som jeg ikke klarte å legge fra meg da jeg leste den ei helg i januar, samme hvor vondt det gjorde. Flatland beskriver sorgen så godt og personene er så levende at det er vanskelig å ikke leve seg inn i det selv, særlig når det finnes så mye å relatere seg til. I sommer leste jeg de to oppfølgerne også, som var like gode. I juleferien begynte jeg dessuten så vidt på Vingebelastning. Gleder meg til å fortsette.

Kristine Graneng

Årets sterkeste

Farvel Syria. Om eit folk på flukt – Emil André Erstad

Er det ei bok jeg synes var viktig å lese i 2016, så er det denne. I Farvel Syria skriver Erstad om de syriske flyktningene. Han forklarer godt forskjellene på asyl- og kvoteflyktninger, situasjonen i de såkalte nærområdene og responsen flyktningkrisa har fått i Norge og andre land. Men aller sterkest er møtene med syriske flyktninger, både i Norge og i Midtøsten, og historiene deres. Er så glad for at Erstad har skrevet så forståelig og enkelt, men likevel veldig rørende om et tema mange flere burde vite mer om.

Kristine Graneng

Årets mest spennende

Parfymen – Patrick Süskind

Kanskje den mest groteske og avskyelige boka jeg noengang har lest, men så fascinerende på samme tid! Språket er heller tungt, men så beskrivende som jeg tror det må være for at ei slik historie skal fungere. Jeg liker i hvert fall denne boka veldig godt.

Les mer her.

Kristine Graneng

Årets mest treffende

Parissyndromet – Heidi Furre

Parissyndromet beskriver Furre så godt hvordan det er å dra til et fremmed land og skulle prøve å bygge seg et liv der, borte fra alt det man kjenner fra før. Innimellom var det som å lese om meg selv på utveksling.

Les mer her.

Årets novellesamling

Bare mjuke pakker under treet – Levi Henriksen

Jeg hadde jo en plan om å lese mange novellesamlinger i år, men plutselig forsvant tida, og sluttresultatet endte bare på tre. To Grytten (hvorav den ene var ei samling av noveller fra andre samlinger som jeg stort sett hadde lest før) – også denne da, av Levi Henriksen.

Bare mjuke pakker under treet er ei samling av noveller med jula som en rød tråd, og det var ganske fin lesning når det lakket mot jul, selv om mange av fortellingene er nokså triste. Mine favoritter var de om den gamle fotballspilleren, om dama som selger juletrær og om soldaten som deserterer.

Måtte 2017 bli et år med mange flere novellesamlinger på nattbordet. Har allerede notert meg noen jeg skal sjekke ut, men tar gjerne mot tips!

Kristine Graneng

Årets koseligste

Als ich ein kleiner Junge war – Erich Kästner

I år har jeg tatt meg selv i å lengte etter å ha noen å lese barnebøker for. Det er jo så mange fine jeg aldri har lest! Heldigvis hadde jeg en god unnskyldning til å lese noen av dem da jeg var i Tyskland og prøvde å lese mest mulig tysk. Det hjelper så mye når språket bare er litt enklere. Denne boka var så, så fin – det er selvbiografien til barnebokforfatteren Erich Kästner, om livet i Tyskland på starten av 1900-tallet og hvordan han opplevde det hele som liten gutt, med eventyrlige illustrasjoner og den beste fortellerstemmen.

Les mer her.

Kristine Graneng

Årets morsomste

About a boy – Roald Dahl

I år har jeg ikke lest så veldig mange bøker som har fått meg til å le høyt. Kanskje det må være et mål for neste år – finne noen bøker som virkelig løsner på latteren. Mi absolutt morsomste bok er forresten Haikerens guide til galaksen – men nå sporer jeg av. About a boy, ei bok i samme sjangeren som Kästner si, var i hvert fall ei bok jeg humret av. Så mange herlige, fine historier med illustrasjoner til som virkelig sier mye om hvordan universene til Roald Dahl ble til.

Les mer her.

Hva leste dere i fjor? Og hva står øverst på leselista i år?

Bokåret 2015
Bokåret 2014


Kategorier:

5 kommentarer til “Bokåret 2016”

  1. Her var det mange tips – takk! :)

    Jeg leste ikke så mange som jeg hadde håpet på, men leste blant annet «Om våren» av Karl ove Knausgård og elsket den (har lest halve Om høsten og liker ikke den like godt, Om våren var noe eget). Også leste jeg «Alt jeg ikke husker» av Jonas Hassen Khemiri og «Stanna» av Flora Wiström (som jeg mener å ha sett at du har lest noe sted?). De to siste likte jeg også veldig, veldig godt!

    Nå har jeg kjøpt en hel haug med bøker på Adlibris, så da må det jo bli en bra start på leseåret!

    • Stemmer! Leste Stanna like før jul. Likte den godt jeg også, selv om jeg sleit litt med å lese forfatteren ut av boka til tider. :)
      Jeg har enda ikke prøvd meg på Knausgård. Får se om det blir tid til noe av han i løpet av dette året!

  2. Så fin bokoppsummering! Jeg leste nesten ingenting i fjor, men jeg håper jeg får mer tid til det i året som kommer. Kanskje jeg skal teste ut lydbøker :)

  3. Så mye bra du fikk lest deg gjennom i løpet av året! Jeg likte også veldig godt trilogien til Helga Flatland, men har ikke fått rotet meg til å lese Vingebelastning enda. Tror kanskje jeg må prøve å få lest den i år :) Ellers takk for gode tips :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.