Byer i Bayern

I 2016 forelska jeg meg i Bayern. Da jeg flytta til München på utveksling for et halvår, var det med drømmen om helgeturer til Alpene, utflukter til gamle festninger og slott. I Bayern er det ikke vanskelig å få realisert den drømmen. Enda er det byer jeg gjerne kunne tenkt meg å besøke – særlig Nürnberg og Bamberg, men her kommer en oversikt over de jeg rakk å innom.

Ikke bare er Bayern et flott område, men det er også veldig godt tilrettelagt for å reise med tog. Med Bayernticket kan du betale 25 € for én billett pluss et tillegg på 6 € for hver ekstra passasjer. Mer informasjon om Bayern-billetten finnes her. Så radig når togene i tillegg går ofte og fort og er passe komfortable!

München

München

München ligger midt i Bayern og er perfekt som utgangspunkt for reiser rundt om i delstaten. Vel verdt en tur i seg selv òg – jeg bodde der ett halvt år og rakk enda ikke å oppleve alt jeg ville. I sentrum yrer det av turister, særlig rundt Marienplatz, men byen ellers føles nokså romslig og koselig med store parker og små, hyggelige kafeer. Hadde jeg hatt én dag i München, ville jeg prioritert å rusle gjennom Englischer Garten, se på surferne på Eisbach, gå til pinakotekene og NS-museet og drikke cappuccino på Josefina.

→ En guide til München

Augsburg

Augsburg

Augsburg, under en time fra München, er en av de mest spennende byene jeg besøkte. Som i de fleste bayerske byer er det et mylder av kirker der, små og store. Den aller mest fascinerende kirka var nok Hoher Dom zu Augsburg, som så ut som et lappeteppe fra all slags svunne tider. Fuggeriet, verdens eldste sosialboligkompleks som enda er i bruk, er også verdt et besøk.

→ Augsburg: Del I

→ Augsburg: Del II

Passau

Passau

Passau ligger et steinkast fra grensa til både Østerrike og Tsjekkia, et par timer fra München. Passau er trange gater og gamle pastellbygg rundt hvert hjørne. Det er ikke en stor by, men perfekt stor for en dagstur – da rekker du å få med deg både St. Stephan-domen, stedet der elvene Inn, Donau og Ilz møtes i et mylder av grønntoner og å spise på restauranten på festningen oppe i dalsida med utsikt over hele byen.

→ Passau – byen ved de tre elver

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

Min absolutte favoritt i Bayern! Rothenburg ob der Tauber, den røde byen. Ser man den fra oven, noe man absolutt bør gjøre, er det ingen tvil om hvor den har fått navnet fra: Innenfor de gamle bymurene er alle takene røde. Det er vel verdt en tur for å spasere inni murene, klatre opp i rådhustårnet og titte innom de små butikkene (bamsebutikken og juledekorasjonsbutikkene aller helst!). Schneeballen, den lokale spesialiteten hos bakeriene, anbefales derimot ikke. Togturen hit er den lengste fra München – tre-fire timer med en del omstigninger – men Rothenburg kan man ikke gå glipp av.

→ Rothenburg ob der Tauber, del I

→ Rothenburg ob der Tauber, del 2

Regensburg

Regensburg

Jeg dro til Regensburg alene en dag jeg var lei av regndager i München. Togturen dit tok i underkant av to timer. Regensburg ligger nord for München. Det fineste ved byen var å sitte ved den schönen, blauen Donau, som var mer brun enn blå, dingle med føttene og spytte morellsteiner i elva og å smugtitte på slottet gjennom gjerdet rundt parken. Kanskje ikke den mest spennende byen hvis man allerede har sett et lite utvalg bayerske byer, men koselig var det!

→ Regensburg

Partnachklamm

Garmisch-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen er jo ikke en by – det er i grunn to landsbyer som har smelta sammen – men siden man også kan reise dit med Bayernticket, må den være med. Skulle jeg valgt meg bare ett sted å reise i Bayern, ville jeg dratt hit, til høye fjell og grønne elver og innsjøer. Toget tar bare en og en halv time i sydlig retning fra München, og det er så verdt det når det flate åkerlandskapet brått blir bytta ut med alper. Anbefaler å gå til OL-anlegget og videre opp til Partnachklamm eller å dra innover mot Zugspitze og Eibsee. Det er så OVERVELDENDE vakkert.

→ Garmisch-Partenkirchen og Partnachklamm

→ Garmisch-Partenkirchen & Eibsee

Lindau

Lindau

Lindau er en skikkelig sommerby, en slik alle folka i tyskbøkene på ungdomsskolen dro på ferie til. Den ligger ved Bodensjøen, og også delvis den, for halve byen er på ei øy. Så vakre bygg, skikkelig bra utvalg av gelato og aller finest – sjøen.

→ Lindau og Bodensjøen

Salzburg

Salzburg

Siste by ut er å tøye Bayern-grensa langt – Salzburg ligger ikke engang i Tyskland, men er likevel del av rutenettet for Bayernbilletten. Kjekt! Fødebyen til Mozart er en av mine favorittbyer. Den har liksom alt – trange gater, fancy bake- og konditorvarer (Sachertorte og Mozartkuler), en svær festning som våker over byen og utsikt mot fjell. Dessuten var det her Sound of Music ble spilt inn, favorittfilmen min da jeg var lita. Slik en herlig by å drømme seg bort i! Samtidig er det en skikkelig turistby, så om det er mulig å dra en dag litt utenfor sesongen og ikke i ei helg, ville jeg gjort det.

→ Salzburg, del I

→ Salzburg, del II

→ Hohensalzburg og Sachertorte


Kategorier: ,

2 kommentarer til “Byer i Bayern”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.